Ove kućne biljke čiste vazduh od otrova za samo 6 sati

Foto: cvijet.info

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju vazduh od, primjera radi, raznih građevinskih materijala, boja, prašine…

To nisu samo “priče” – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloa – ona je odlična za podizanje razine kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da učinkovito apsorbira formaldehid, ugljenični dioksid i ugljični monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača vazduha.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 kvadratnih metara.

3. Bršljan (Hedera Helix) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum “Mauna Loa”) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen.

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata “Laurentii”) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) – osobito je učinkovita u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne trebaju puno svijetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Znači, za 80 “kvadrata” dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply