NASA upozorava: Okeani i mora zbrisaće države i narode

Foto: independent.co.uk

Naučnici upozoravaju da se glečeri na Grenlandu i Antarktiku tope brže nego ikada, a okeani se zagrijavaju i šire mnogo brže nego posljednjih godina.

Direktor Odeljenja za nauku o planeti Zemlji Majkl Frejlih objašnjava da će podizanje nivoa mora imati dalekosežne efekte, „jer više od 150 miliona ljudi, većinom u Aziji, živi unutar jednog metra od sadašnjeg nivoa mora“.

Niske države unutar SAD, poput Floride, mogle bi da nestanu, kao i neki od najvećih svjetskih gradova kao što su Singapur i Tokio.

„I neki narodi sa pacifičkih ostrva mogli bi da potpuno nestanu u budućnosti“ – upozorava Frejlih.

Najteže je predvidjeti koliko brzo će se topiti ledene ploče. Posljednje veće predviđanje napravljeno je 2013. godine. Na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama UN, na osnovu konsenzusa međunarodnih istraživača, objavljeno je da bi globalni nivo mora mogo da „poraste“ od 30 centimetara do jednog metra do kraja vijeka.

Od 1992. godine okeani su se, u proseku, „podigli“ za 7,6 centimetara dok su neki djelovi viši i za 23 centimetra zbog prirodnih varijacija. Naučnici su posebno zabrinuti zbog ledenog „pokrivača“ na Grenlandu, sa kog nestaje oko 303 gigatona leda godišnje tokom posljednje decenije.

Izvor: blic.rs, SRNA

Leave a Reply