Bata Živojinović dobitnik nagrade festivala LIFFE

Foto: 6yka.com

Priznanje slavnom glumcu, koje su ranijih godina, između ostalih, primili Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija i Dragan Nikolić, biće uručeno na završnoj večeri festivala, koji počinje 8. a završava se 12. septembra u Leskovačkom kultunom centru, istakao je oranizator ovog jedinstvenog festivala u Srbiji.

Na ovogodišnjem LIFFE biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova iz bivšeg jugoslovenskog regiona u takmičarskom programu, i 6 filmova u pratećem programu.

U okviru Takmičarskog programa svojim ostvarenjima predstaviće se reditelji dugometražnih igranih filmova iz Srbije i eks jugoslovenskog regiona, koji će ravnopravno konkurisati za glavnu nagradu za režiju koja nosi naziv Gran Pri “ŽIvojin Žika Pavlović” za najbolju režiju.

Uz ovu nagradu dodjeljuje se i novčani iznos od 450.000 dinara.

Na festivalu se dodeljuju još i druga i treća nagrada za režiju, kao i dvije glumačke nagrade: Zlatni lješnik, za najbolju mušku ulogu i najbolju žensku ulogu.

Prateći program činiće četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, zatim promocija knjiga „Zalažem se za laž“ i „Kad je svijet imao brkove“ Ane Radmilović, posvećene glumcu Zoranu Radmiloviću, kao i knjiga „Jednostavne priče“ glumca Lazara Ristovskog.

Takođe, biće predstavljen najnoviji trobroj filmskog časopsa „Filaž“, kao i filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a biće priređene i izložbe „Velimir Bata Živojinović – Nagrade i priznanja“ i „Mija Aleksić – Biti Glumac“.

Rade Šerbedžija, jedan od dosadašnjih laureata priznanja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije

Nakon Svečanog otvaranja, 8. septembra u 21.30 čas biće održan koncert Masima Savića.

Umjetnički direktor 8. LIFFE-a je reditelj Darko Bajić. Selekciju filmova uradio je Milan D. Špiček, a filmove će ocjenjivati tročlani žiri koji ove godine čine: Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore, Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske i Branislav Lečić, glumac i Srbije.

Filmovi će biti prikazivani u bioskopu LKC-a i u dvorištu Centra za stručno usavršavanje, u bioskopu na otvorenom.

Pokrovitelji LIFFE, osmog po redu, su Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija „Zdravlje Actavis“ i Filmski centar Srbije.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply