Oko 350 miliona ljudi u svijetu je depresivno

Foto: ytimg.com

Istraživanja su otkrila da društvena podrška i prijatelji mogu da imaju pozitivan uticaj na stanje osoba sa psihičkim problemima.

Međutim, tužne vijesti i vesele priče koje čujemo od prijatelja mogu da promene naše emocije te se tako pozitivna i negativna raspoloženja mogu širiti poput zaraze, piše portal Magazin.

Da bi detaljnije istražili širenje, a samim time i menjanje emocija među prijateljima, naučnici univerziteta iz Mančestera i Vorvika posmatrali su preko 2.000 adolescenata iz američkih srednjih škola.

Nakon što je zabeležen broj njihovih školskih prijatelja i da li su i koliko depresivni, učesnici istraživanja su praćeni godinu dana da bi se proučio način na koji respoloženje utiče na druge.

Posle sakupljenih podataka, naučnici su napravili model širenja raspoloženja u društvenim mrežama i to na sličan način na koji epidemiolozi proučavaju širenje zaraznih bolesti.

„Pri istraživanju se vodilo računa da metodologiju ne poremeti nešto što se zove homofilija – sklonost druženja sa ljudima koji su poput nas, što bi uticalo na konačni rezultat istraživanja“, objašnjava vođa studije Edvard Hil.

Poslije završenog istraživanja, otkriveno je da se depresija ne širi među prijateljima, za razliku od pozitivnog, veselog raspoloženja, a kod osoba koje su imale dovoljno veliki broj veselih prijatelja, rizik od pojave depresije bio je znatno niži, dok su se s druge strane povećavale šanse za oporavak od tog psihičkog poremećaja.

„Ovdje smo uočili jak uticaj društvene povezanosti“, rekao je naučnik dr Tomas Haus istakavši da je povećano druženje efektan način borbe protiv depresije.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply