Greške

Foto: guim.co.uk

Nedavno je pozitivista Stiven Glen ispričao priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki ga je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosječnih osoba. Šta ga je to toliko uzdiglo iznad svih ostalih?

Odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, uzrok tome jedan specifičan događaj u drugoj godini njegovog života. Naime pokušavao je da dohvati flašu mlijeka iz frižidera, ali je flaša bila naravno klizava, pa mu je ispala, a svo se mlijeko prolilo po podu. Lokva mlijeka!

I kada mu je majka ušla u kuhinju, umjesto da viče ili ga kazni, samo je rekla: “Roberte, kakav si veliki i prekrasan nered napravio! No, šteta je većučinjena! Hoćeš li da se igramo sada u mlijeku prije nego što ga počistimo?!”

I to su i učinili. Nakon nekoliko minuta mama je kazala: “Znaš, Roberte, svaki put kada učiniš ovakav nered, moraš ga i počistiti i sve vratiti kako je i bilo. A šta misliš da sada to uradimo? Možemo uzeti sunđer, peškir ili krpu. Šta bi ti najviše volio?” On je odabrao sunđer, pa su zajedno počistili nered.

Mama je zatim rekla: “Znaš, ovo što smo vidjeli je propali pokušaj nošenja velike flaše mlijeka dvjema ručicama. Ništa više. Idemo sada u dvorište da napunimo ovu drugu flašu sa vodom i da vidimo da li ćeš je nasuti bez prolijevanja.”

I naravno dječak je naučio da je to moguće ukoliko objema rukama uhvati staklenu flašu pri vrhu.

I kakva divna lekcija!

Naučnik je dodao još da je u tom trenutku shvatio da se ne treba bojati grešaka. Baš suprotno tome, naučio je da su greške samo dobra prilika za saznavanje nečeg novog. To je i suština naučnih eksperimenata. Čak i ukoliko eksperiment ‘ne funkcioniše’, obično možemo naučiti nešto vrijedno iz toga.

P.S. Naučnik je shvatio da se ne treba bojati grešaka, zahvaljujući osvještenoj majci koja je pravilno postupila u datom trenutku, koja ga nije kaznila, već postupila normalno.

A šta ćemo sa sada sa onima koji nisu osviješteni i takve situacije rješavaju batinama, vikom, drekom i kažnjavanjem, za učinjenu ‘grešku’?!!

Izgleda da je ova pričica upravo namijenjena njima.

Izvor: mudremisli.com

Leave a Reply