Bilješke i lične stvari Marije Kiri biće bezbjedne tek za 1.500 godina

Jedina žena koja je dobila Nobelovu nagradu za doprinos u dvije različite oblasti (fizici i hemiji) nastavila je istraživanja francuskog fizičara Anrija Bekerela, koji je 1896. otkrio da element uranijum emituje zračenje.

Marija Kiri i njen suprug, francuski fizičar Pjer Kiri, otkrili su 1898. godine novi radioaktivni element, kome su dali ime polonijum, po Poljskoj, Marijinoj rodnoj zemlji.

Iako je od tada prošlo više od 100 godina, najveći dio njenih ličnih stvari (odeća, nameštaj, kuvari i laboratorijske bjeleške) i dalje su kontaminirane zračenjem, navodi međunarodna informativna organizacija “Christian Science Monitor”.

Laboratorijske beleške Marije Kiri smatraju se nacionalnim i naučnim blagom i čuvaju se u olovnim sanducima u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Posjetioci mogu da ih vide, ali prethodno moraju da potpišu dokument o preuzimanju rizika i obuku zaštitnu odjeću, budući da su dokumenti kontaminirani radijumom 226, čije vreme poluraspada iznosi oko 1.600 godina, navodi “Christian Science Monitor”.

S obzirom na to da su predmeti iz zaostavštine Marije Kiri stari stotinak godina, moraćemo da sačekamo još 1.500 godina da postanu upola manje radioaktivni nego što su u ovom trenutku.

Tijelo čuvene naučnice je takođe kontaminirano, zbog čega je sahranjena u sanduku obloženom slojem olova debljine gotovo tri cenimetra.

Marija i Pjer Kiri sahranjeni su u mauzoleju “Panteon”, u Parizu, u kome se čuvaju posmrtni ostaci istaknutih francuskih ličnosti, uključujući i filozofe Rusoa i Voltera.

Izvor: blic.rs, businessinsider.com

Leave a Reply