Skandalozni milioner – emigrant iz Hrvatske sa jednim koferom

Rođen je u Varaždinu, a u Kanadu se odselio sa osam godina

Dok sjedi u svom novom stanu vrijednom tri miliona dolara i vrti oko prsta ključeve crvenog „ferarija“, Robert Herjavec (52) na prvi pogled djeluje kao neko ko ne zna šta znači biti gladan.

Međutim, ovaj uspješni biznismen i dalje se kao kroz maglu sjeća djetinjstva provedenog u Hrvatskoj i selidbe u Kanadu.

– Napustili smo dom sa jednim koferom punim stvari i došli u stranu zemlju tragajući za boljim životom, iako niko od nas nije znao ni riječ engleskog – kaže Herjavec.

Herjavec sa devojkom Kim Džonson

Prema pisanju hrvatskih medija, njegova porodica je bila primorana da se odseli iz zemlje jer njegov otac nije mogao da se zaposli „zbog kritikovanja Titovog režima“.

Sreća se Herjavecu osmijehnula nekoliko decenija kasnije, kada se javio na oglas kompanije IBM i ponudio da šest mjeseci radi besplatno. Istovremeno je konobarisao kako bi se prehranio i polako napredovao u svijetu tehnologije.

Pokrenuo je firmu „BRAK Sistems“ i prodao je gigantu „AT&T“ za 30 miliona dolara. Danas je direktor „Herjavec grupe“, jednog od svjetskih lidera na polju sigurnosti na internetu.

„Težak“ je 200 miliona dolara, a osim stana u Kaliforniji, posjeduje i vilu u Ontariju vrednu sedam i po miliona dolara. To je najskuplja kuća u cijeloj Kanadi.

Izvor: blic.rs, vecernji.hr
Foto: Profilmedia.rs

Leave a Reply