Ne ulazite u zagrejan automobil

Foto: freewayinsurance.com

Temperatura u automobilu (i sa otvorenim prozorima) može da dostigne čak 50 stepeni Celzijusa! Prema studiji objavljenoj u časopisu „Pedijatriks“, čak i po relativno hladnom danu, kada spoljna temperatura ne prelazi 20. podelak, u kolima se, za samo sat vremena, temperatura podigne na 47 stepeni celzijusa.Ovakvi slučajevi kod nas su veoma rijetki, ali opasnost uvek postoji, pa čak i ako se dijete samo nakratko ostavi u autu.

Prema rečima dr Dragane Matić, načelnice Službe opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Vračar“, na tako visokoj temperaturi djeca su u opasnosti da dožive toplotni udar:

– Tada se krvni sudovi ubrzano šire, a krv se kreće ka periferiji. Krvni pritisak naglo pada, mozak i srce nisu dovoljno prokrvljeni, i ne dobijaju dovoljno kiseonika. To izaziva nesvesticu, magljenje pred očima i gubitak svijesti. Ista opasnost prijeti i odraslim osobama koje ulaze u parkirani vreo automobil. Ubrzana dilatacija krvnih sudova dovodi do naglog pada pritiska čak i kod hipertenzičara, javlja se dehidratacija, kod starijih i osjetljivijih – moždani udar ili smrt.

Studija Majo klinike iz 2010. godine pokazala je da je 231 dijete koje je umrlo u parkiranom automobilu imalo temperaturu tijela od 42 Celzijusova stepena.

Da bi se prevenirali ovakvi nesrećni slučajevi, pregrevanja i toplotni udari, stručnjaci savjetuju da se djeca nikada, ni na minut, ne ostavljaju u automobilu, čak i ako su prozori otvoreni, ili je u autu upaljena klima.

– Prije nego što se uđe u automobil, potrebno je otvoriti sva vrata i prozore na pet do deset minuta kako bi vazduh procirkulisao. Nakon toga, auto treba prevesti u najbližu hladovinu, i upaliti klimu, ukoliko je ima, sačekati još desetak minuta, pa tek tad otpočeti vožnju – napominje dr Matić.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply