Opada vam kosa? Da li treba da se zabrinete?

Foto: kodjoworkout.com

Gubitak između 50 do 100 vlasi kose dnevno nije razlog za paniku. Na glavi imamo oko 100.000 dlaka, pa ova brojka nije prevelika, ali kada bi trebalo da se zabrinemo?

– Ljekaru bi trebalo da se obratite kada primijetite da vam kosa opada drastično više nego inače, tj. onda kada u ruci ostane puna šaka kose – kaže dermatovenerolog Gorana Isailović.
 
Razlozi opadanja kose:
1. Hormonski poremećaji
2. Genetski faktor
3. Upotreba jakih ljekova
4. Zbog stresa
5. Usled strogih dijeta
6. Opadanje na prelasku godišnjih doba

Jedan od razloga zašto ne bi trebalo da budemo sami svoji doktori u ovom slučaju je i to što opadanje kose ne mora biti trajno. Može biti privremeno i uzrokovano različitim faktorima. Od hormonskih poremećaja, do upotrebe jakih ljekova, kao što su citostatici, a može biti i posledica genetike.

Vjerovatno ste primetili da vam na prelasku godišnjih doba kosa opada intenzivnije. Oko 20 odsto svjetske populacije doživljava pojačano opadanje kose, najćešće tokom septembra i oktobra. Ipak, ovo nije ništa oko čega bi trebalo da brinemo, jer se nakon kratkog perioda opadanja, kosi vraća volumen.

– Do opadanja kose može doći i zbog rigoroznih dijeta, usled nedostatka gvožđa. Privremeni gubitak kose može izazvati i upotreba jakih ljekova, ali i stres, zbog kog kosa najčešće opada u pečatima – kaže doktorka Isailović.

Sve ovo su uzroci zbog kojih dolazi do privremenog opadanja kose. Trajan gubitak kose, ili androgena alopecija najčeše je posljedica genetike, kaže doktorka Isailović i u tom slučaju najbolje rješenje je transplantacija kose. Najčešće se vezuje za muškarce, ali i oko trećine žena takođe pati od ovog problema.

– Kod žena se retko dešava da izgube toliko kose da im se vidi tjeme. Najčešće se kosa prorjeđuje i gubi kvalitet. Pojačano opadanje kose može da se javi u svim dobima kod djece, žena i muškaraca – kaže frizer Andrea Domazet.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply