Fizičar Harold Anju u ruci drži srce atomske bombe – sa osmijehom na licu

Teško preko šest kilograma i odgovorno za smrt oko 80.000 ljudi, srce atomske bombe, nazvane “Debeljko”, detonirano je devetog avgusta 1945. iznad japanskog grada Nagasakija

Fotografija snimljena 1945. godine prikazuje fizičara Harold Anjua, koji je učestvovao u razvoju nuklearnog oružja u Drugom svjetskom ratu (“Projekat Menhetn”), kako se smješka dok u ruci drži plutonijumsko jezgro jednog od narazornijih oružja na svijetu.

Teško preko šest kilograma i odgovorno za smrt oko 80.000 ljudi, srce atomske bombe, nazvane “Debeljko”, detonirano je devetog avgusta 1945. iznad japanskog grada Nagasakija.

 

 
Replika „Debeljka“

Atomska bomba, koja je nadimak dobila po Vinstonu Čerčilu, bila je drugo nuklearno oružje upotrebljeno u ratnim dejstvima, nakon što su SAD bacile na Hirošimu pet tona tešku atomsku bombu “Mali dječak”.

Anju, treći direktor američke Nacionalne laboratorije u Los Alamosu (Novi Meksiko), bio je u avionu zajedno sa pilotom Enolom Gejom, i napravio je jedini snimak bacanja “Malog dječaka” iz ptičje perspektive.

Tri godine kasnije, Amerikanci su bacili drugu atomsku bombu na Nagasaki, poslije čega je Japan kapitulirao.

Bomba je imala razornu snagu koja je odgovarala detonaciji 21.000 tona klasičnog TNT eksploziva.

Izvor: blic.rs
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply