Lišajevica – Hieracium pilosella

Lišajevica je zeljasta biljka koja dostiže visinu do 25cm i na zemlji obrazuje rozetu od duguljastih jajastih listova, dok se na njenom vrhu formira glavičasta cvast svjetložute boje

Foto: blogspot.com

Cvjeta od maja do septembra, a dobro uspijeva na svim podlogama. U fitoterapiji se koristi cijela biljka uključujući i korijen.

Ljekovito dejstvo

Lišajevica sadrži gorke materije, tanin, smole, sluz I flavonske derivate koji cvijetu, daju karakterističnu žutu boju. Poznata je kao izvrstan diuretik, pa se koristi u liječenju bolesti bubrega, pospješuje mokrenje te izbacivanje pijeska i kamenca. Opušta mišiće disajnih puteva, podstiče znojenje i iskašljavanje zbog čega se upotrebljava u liječenju kašlja, bronhitisa i upale pluća. Odlično je sredstvo za podsticanje koagulacije, pa se pokazala djelotvornom u slučaju menstrualnog krvarenja i hemoroida, dok se sviježi listovi lišajevice privijaju na rane, da bi se ubrzalo zacjeljenje.

Foto: blogspot.com

Za iskašljavanje

Pomiješati po kašiku sitno isjeckanu lišajevicu, sladić, majčine dušice, komorača, bokvice i lipe pa sve preliti sa 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 min procijediti i piti po 2dl čaja tri puta dnevno prije jela.

Otok nogu

Pomiješati po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta ili korijena lišajevice, peteljki trešnje i supenu kašiku lista matičnjaka pa sve preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, po želji zasladiti medom pa piti u toku dana.

Kad kamenac u bubregu zvekne
Po navici čovjek jako jekne
A onda je potreba i htjenje
Da sam sebe goni na mokrenje
Mnogi ljudi sve to lakše rade
Pijuć čaja od „ovčije brade“

Priredio: G. M. P.
Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply