Zanimljivosti – Hrvatska (4)

Foto: panoramio.com

Rijeka bez izvora
Rijeka Bosut je rijeka bez jasno izraženog izvora. Priča se da su stari Rimljani znali da govore kako u svom carstvu imaju rijeku koja do podne teče na jednu stranu, a popodne na drugu, a misli se na Bosut, koji ponekad tako mirno teče da se i malim vjetrom voda pokrene u jednom ili drugom smjeru. Bosut se u Srbiji uliva u Savu.

Foto: delo.si

Cepelin je proizveden u Hrvatskoj
Cepelin ili dirižabl patent je hrvatskog pronalazača Dejvida Švarca, kojeg je prisvojio Ferdinand Zeppelin. Načinio je vazdušni brod dužine 48 m, visine 12 m i širine 13,5 m. Prvi nezvanični let bio je izveden 1896. godine, kada se brod podigao tek jedan metar. Prvi zvanični let bio je predviđen za 15. januara 1897. ali, dva dana ranije dok se očekivao Švarcov dolazak u Berlin, on u Beču umire od posljedica moždanog udara. Nakon njegove smrti mehaničar Ernest Jagels podiže Švarcov brod na 464 metara gdje se dešava nezgoda. Nacrte od Švarcove udovice, Melani, kasnije kupuje njemački general, grof Ferdinand von Cepelin, za 15 000.00 maraka.

Foto: wikimedia.org

Prvi torpedo, takođe, je proizveden u Hrvatskoj
Prvi torpedo napravljen je u Rijeci, a projektovali i izradili su ga Ivan Lupis i Robert Vajthed.

Foto: theroot.com

Prvi u Evropi ukinuli ropstvo
Dubrovačka Republika (koja je postojala na prostoru današnje RH) bila je prva država u Evropi koja je ukinula ropstvo.

Foto: visitljubljana.com

Hrvatska i Eurosong
Hrvatska je jedina država u kojoj je održan Eurosong a da na njemu nikad do tad nije učestvovala, tj jedina zemlja koga ga je organizovala a da nikada nije pobijedila.

Priredio: Nikola Đurović
Izvor: eurosong.hr wikipedia.hr

Leave a Reply