Kako da se rashladite bez klima uređaja?

Foto: telegraph.co.uk

Mnogi od nas su ojsetljivi na klima uređaje, drugi su zbog njih skloniji prehladama, treći ne znaju da ih koriste, četvrti pate od strašnih promjena temperature… Bez obzira koji je vaš razlog za dom bez klima uređaja i vi se morate rashladiti. Posebno mučne mogu biti vrele noći. Donosimo vam mnoštvo novih savjeta kako da se rashladite bez klima uređaja. Neki od njih su čudni, neki iznenađujući, ali ljudi širom svijeta ih koriste.

Poznato vam je, naravno, da je najbolje da tokom dana (od ujutro do zalaska sunca) držite kuću u sjenci ili zamračenu. Na taj način ćete sigurno već naveče lakše rashladiti kuću i osigurati miran san.

Boce sa zaleđenom vodom

Zaledite flašu vode (od 2 litra), pa je zaleđenu stavite u jastučnicu ili zamotajte u peškir, te je prislonite na prsa. Rashladićete cijelo tijelo. Također, možete zalediti plastičnu bocu napunjenu 3/4 sa vodom. Kada krenete na spavanje, izvadite iz zamrzivača, napunite ostatak boce sa ledenom vodom i ponesite bocu sa sobom u krevet. Ogradite se ovim bocama umotanim u peškire i imaćete miran san. Pored toga možete staviti i zaleđene boce sa vodom ispred ventilatora da biste dobili improvizovani klima uređaj.

Bizarni trik za dugu kosu

Oni, koji imaju problema sa dugom kosom i vrućinama možda će u očaju pristati i na ovaj trik. Ispletite francusku pletenicu, ali na dnu je opustite malo (ne zatežite kao inače). Na to mjesto ugurajte kockice leda, pa zavrnite, ugurajte i pričvrstite kraj pletenice da drži kockice da ne ispadnu.

Britanski trik iz Indije

Kada su Britanci opsjedali Indiju nisu nikako mogli da se naviknu na vrućinu. Dosjetili su se da umoče pamučne zastore u vodu i okače ih na prozore. Ovo djeluje samo kada naiđe noć sa povjetarcem, koji pomjera zastore i oni rashlađuju sobu.

Bambus

Za vrijeme velikih vrućina izbacite tepihe ili ih zamijenite prostirkama od bambusa, koje su mnogo rashladnije. Uz to držite i mokre peškire u frižideru za trenutno rashlađenje.

Ventilator

Kada je vani hladnije nego u kući stavite ventilator na prozor da brže “unesete” hladniji vazduh u sobu. Noću ćete lakše zaspati, posebno, ako ste krevet spustili niže ili napravili ležaj na podu.

Kupke

Hladne kupke mogu da pobijede talas vrućine, a u njih možete dodati i koju kockicu leda.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply