VI „Noć kulture“ u Herceg Novom i Igalu

Foto: wikimedia.org

,,Noć kulture”, manifestacija koja se realizuje u saradnji sa Herceg Festom, održana je sinoć na 15 lokacija u Herceg Novom i Igalu. Svečano otvaranje je upriličeno u Galeriji „Josip Bepo Benković” sa početkom u 21 sat, gdje je zatim otvorena izložba slikara Marka Dende.

Posjetioci su imali priliku da obiđu Titovu vilu, a tačno u ponoć u konferencijskoj sali ovog zdanja upriličen je muzički nastup vokalne solistkinje Vjere Adžić, uz klavirsku pratnju Jovanke Veljović, koje su izvele kolaž omiljenih Titovih numera.

,,Uživajte u stvarima koje su takve kakvima su prikazane bez potrebe za metaforom i teškim slojevitim značenjima. Sve je baš kako izgleda, sve je kako piše u vodiču o ‘Noći kulture’ koja ove godine poručuje da ugasite mobilne telefone, jer niko ne treba da vas zove”, kazala je autorka programa, istoričarka umjetnosti Vladana Kosić.

Izložba ,,Vajarski izraz u terakoti: Terra Fantasia” bila je otvorena u Gradskom muzeju ,,Mirko Komnenović”, a izlagali su Nada Kažić, Tijana Liščević, Vana Prelević, Nikolina Zuber, Ana Miljkovac, Jelena Pavićević, Ivana Radovanović, Jovana Vujović, Adin Rastoder i Milija Stojanović.

U Spa galeriji Instituta posjetioci su mogli da pogledaju izbor radova iz opusa Naoda Zorića povodom 25 godina njegovog stvaralaštva.

,,Obilazak ateljea Luke Tomanovića, izložba ‘Slikarski iskaz Marice Kuznjecov –Boljević’, zatim retrospektiva video radova Nataše Teofilović, ‘Ikonopis kao ljubav’ i druženje sa piscem Nikolom Malovićem samo su dio našeg programa”, kaže Kosić.

Galerija Luča, povodom 25 godina postojanja, napravila je svojevrsnu retrospekciju svog rada i izložila djela više od 50 autora.

Brojne izložbe upotpunio je i koncert koji je ,,Noći kulture” poklonio Međunarodni festival ,,Dani muzike”, na kojem su nastupili Jang Ju Li – violina, Giup Sung – flauta i Vedrana Kovač – klavir.

Bojana Obradović

 

Leave a Reply