Pad Rima?

Predsjednik Privredne komore Rima Đankarlo Kremonesi ističe da je Vječni grad na ivici kolapsa i da je to nedopustivo, piše Independent.

„Ne može grad koji sebe naziva razvijenim, da bude u ovakvom stanju raspadanja. Papine molitve ne bi bile dovoljne, ovde treba da se dogodi čudo“, ističe Kremonesi.

Sa 2,8 miliona stanovnika, Rim je jedan od najvećih evropskih gradova sa nekim od najpopularnijih svjetskih turističkih atrakcija koje datiraju iz vremena kada je Rim bio centar Zapadnog rimskog carstva.

Ipak, godine zanemarivanja, erozija i zagađenje ostavili su traga na mnoge spomenike kojima je očajnički potrebna popravka.

Italijanska vlada koja se oporavlja od najduže recesije još od Drugog svjetskog rata, prošle godine je zatražila pomoć privatnih kompanija da joj pomognu da očuva Koloseum i Fontanu di Trevi.

Đankarlo Kremonesi ističe, međutim, da nije samo kulturno nasleđe u opasnosti sa upravom grada koja je ogrizla u korupciju, sa slabom ekonomijom i nedovoljno dobrim javnim službama.

Rim se po kvalitetu javnih službi, prema istraživanju Evropske komisije iz 2013, našao na samom začelju unutar prijestonica Evropske unije.

Život u glavnom gradu Italije otežan je posljednjih dana zbog djelimičnog štrajka mašinovođa na linijama metroa.

Marčelo Lazacera, vlasnik jednog od prenoćišta u Rimu, kaže da nezadovoljavajući rad javnih službi u gradu loše utiče i na turizam.

„Svi moji gosti slažu se da je Rim prelijep grad, ali se svi, bez izuzetka, žale na kompletnu uslugu grada. Ističu da linije metroa ne stižu na vrijeme, da su stanice prepune džeparoša i da je grad pun smeća“, objašnjava Lazacera.

Dodaje da se situacija u gradu sve više pogoršava.

Situacija u gradu nije mnogo bolja ni za stanovnike glavnog grada Italije.

Prosjaci u rimskom metrou

Jedan od njih kaže da je iz godine u godinu, situacija sve gora.

„Kvalitet života u Rimu je zaista opao u posljednjih nekoliko godina. Svi se žale, ali niko ne nudi neko rješenje. Žao mi je što to moram da kažem, ali želim da napustim ovaj grad i da odem bilo gde“, kaže Konstanca Kagni koja u Rimu živi od 2000. godine.

Gradonačelnik Rima Ignasio Marino ističe da je ove nedelje u otvorenom pismu uglednom italijanskom listu Korijera dela Sera, pokušao da progura duboke i radikalne reforme, ali bezuspešno.

Skandalozan slučaj korupcije u gradu otkriven je prošle godine, kada je utvrđeno da su lokalni političari u saradnji sa kriminalnim klanovima krali novac od đubretara i drugih komunalnih službi.

Izvor: rts.rs

Leave a Reply