Gavez – lijek za bolove

Foto: lekovitebiljke.com

Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke slične bijeloj repi uspjela je tokom testiranja za pet dana u potpunosti izliječiti bol u leđima. Naucnici su ispitivali 120 osoba sa bolovima u donjem i gornjem dijelu leđa.

Polovini ucesnika istrazivanja dali su mast od gaveza koju su u periodu od pet dan trebali mazati tri puta dnevno na leđa, dok su ostali dobili lažnu mast. Nijednoj grupi nije rečeno što koriste. Posle pet dana intezitet bola kod osoba koje su mazale lažnu mast smanjila se za 39 posto, što naucnici objašnjavaju željom da se osjećaju bolje.

No osobe koje su bolna mjesta mazale gavezovom mašću priznale su da je bol manja za čak 95 posto. Gavez takođe djeluje jako brzo, već poslesat vremena od nanošenja.

Istraživanje su sproveli naucnici sa Njemačkog sportskog univerziteta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. ’Ekstrakt korijena gaveza je nevjerojatno moćan i klinički dokazano učinkovito smanjuje akutnu bol’, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Ova biljka ima korijen poput repe i velike, dlakave listove, a travari je koriste od davnina. Prijašnja istraživanja takođe su dokazala da gavez  uklanja i druge vrste bolova i se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova i za iščašenja zglobova,  kod osteoartritisa koljena. No ne smije se uzimati u obliku tableta i dodataka jer može biti otrovan za jetru.

Izvor: durmitor.wordpress.com

Leave a Reply