Galić : Korona će biti kao grip ukoliko ne dođe do mutacija

Galić u ,,Dobro jutro Crna Goro“
Foto: TVCG
Korona virus neće nestati, već će se ponašati kao virus gripa ukoliko ne dođe do novih mutacija koje mogu biti nezgodne, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” saopštio da će ukidanje zaštitnih maski jedan od posljednjih koraka jer su se pokazale jako efikasne u zaštiti od drugih respiratornih virusa.
Galić je kazao da su stručnjaci još oprezni kada je riječ o kraju pandemije.
“Dok se pandemija ne odjavi, mi smo oprezni. Svakako nam u prilog ide ta vrsta kolektivnog imuniteta koja se postiže vakcinacijom. Vakcinacija bi trebalo da se nastavi, posebno kod starih i hroničnih bolesnika”, kazao je on.
Do sada je sa dvije doze vakcinisano 60 odsto punoljetnih građana, a trećom dozom oko 20 procenata.
“Ako gledamo ukupno populaciju, to je oko 47 procenata građana koji su kompletno vakcinisani, a buster dozom oko 15 procenata”, kazao je on.
Taj procenat bi trebalo da bude veći.
“Svjesni smo da bi ublažavanje mjera moglo da demotiviše ljude da se vakcinišu, ali mi pratimo trend pada broja zaraženih,a građani bi trebalo da znaju šta je najbolja zaštita za njuh, naročito hronični bolesnici i stari”, kazao je on.
Korona virus neće nestati, kaže Galić.
“On će biti tu kao endemska bolest. Pretpostavljam da će se ponašati kao virus gripa i da će imati sezonski karakter ukoliko ne dođe do novih mutacija koje mogu da budu jako nezgodne”, kazao je direktor IJZ-a.

Izvor:TVCG


Leave a Reply