Abazović sa Lajčakom: EU pomaže zemlje ZB

Abazović -Lajčak
foto: Vlada Crne Gore

„Evropska unija treba da pomogne zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu u što skorijem roku, naročito nakon dešavanja u Ukrajini. Informisao sam gospodina Lajčaka da je procec formiranja evropske vlade pri kraju i dobio uvjerenja da je podrška Crnoj Gori zaista snažna. Evropska vlada će sprovesti reforme kako bi što prije odblokirali naš integracioni put“, istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije, u Antaliji, dan uoči Antalijskog diplomatskog foruma, na kojem će, između ostalih govoriti predsjednici Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Volodimir Zelenski.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak istakao je da u Briselu imaju velika očekivanja od nove Vlade i da Crna Gora može da računa na njegovu podršku. Lajčkak je kazao da mu je drago da neke EU zemlje, koje su do sada bile skeptične po pitanju proširenja, nakon dešavanja u Ukrajini, počinju da mijenjanju svoj stav po tom pitanju.

Prije zvaničnog susreta, potpredsjednik Abazović i specijalni izaslanik Lajčak imali su tête-à-tête razgovor.

Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Abazović je u razgovoru sa Lajčakom istakao da se radi o brutalnom kršenju međunarodnog prava i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ukrajinske države.

„Crna Gora kao buduća članica, slijedi spoljnu politiku EU i pridružuje se restriktivnim mjerama koje je EU usvojila protiv RF. Naša intencija je da, kao članica NATO, budemo primjer mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Abazović boravi u Republici Turskoj, gdje će učestovati na Antalijskom diplomatskom forumu, koji se održava od 11. do 13. marta.

Leave a Reply