Jedan kandidat na dvije liste : DIK poništio zbirnu izbornu listu u Beranama

Foto: rtcg.me/arhiva

DIK je demantovao informacije koje su se pojavile u medijima da je poništio bilo koju izbornu listu u Beranama.

Iz DIK-a su kazali da su uvidom u utvrđenu i proglašenu zbirnu izbornu listu utvrdili da sadrži nedostatke, budući da su u dijelu zbirne izborne liste nalaze izborne liste na kojima nema zakonom propisanog broja kandidata manje zastupljenog pola.
Komisija je, kako su naveli, takođe utvrdila da se jedan kandidat nalazi na dvije izborne liste, što je takođe suprotno imperativnoj zakonskoj odredbi kojom je propisano da jedna osoba može biti kandidat na samo jednoj izbornoj listi.
Iz Komisije su rekli da su na današnjoj sjednici razmatrali, pored ostalog, prigovore na postupanje Opštinske izborne komisije (OIK) Berane u vezi sa sprovođenjem izbornog postupka za izbor odbornika u Skupštini opštine Berane, koji će biti održani 27. marta.
„DIK je rješenjem djelimično usvojila prigovor DPS-a i poništila zbirnu izbornu listu za izbor odbornika u Skupštini opštine Berane“, kaže se u saopštenju.
Iz Komisije su kazali da su prigovor DPS-a odbili u dijelu kojim je traženo da se ponište rješenja „SNP-Berane zna najbolje“, „Berane SAD“, „Marko Milačić – Prava Crna Gora – držimo riječ – dr Milovan Živković“ i „Berane ima alternativu“.
„U dijelu prigovora DPS kojim je traženo da se ponište rješenja o utvrđivanju i proglašenju izbornih lista: „SNP-Berane zna najbolje“, „Berane SAD“, „Marko Milačić – Prava Crna Gora – držimo riječ – dr Milovan Živković“ i „Berane ima alternativu“, utvrženo je da su one potvrđene i proglašene 27. februara i 1. marta, što znači da je protekao rok za podnošenje i odlučivanje po tom prigovoru“, kaže se u saopštenju.
Iz DIK-a su napomenuli da je, nakon donošenja današnjeg rješenja, dalji postupak u nadležnosti OIK-a.
Iz Komisije su saopštili da su konstatovali da je OIK Berane napravila grub propust prilikom postupanja u sprovođenju izbornih radnji.
„Zbog toga je u skladu sa svojim nadležnostima odlučila da uputi dopis OIK Berane u kojem će ukazati na neophodnost zakonitog postupanja u primjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navodi se u saopštenju.
Iz Komisije su podsjetili da je DPS zahtijevao od te institucije da preuzme nadležnosti od OIK Berane, zbog navedenih propusta.
„Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da DIK može preuzeti nadležnosti opštinske izborne komisije samo kada su u pitanju izbori za izbor poslanika, što ovdje nije slučaj“, pojasnili su iz Komisije.
Izvor:TVCG

Leave a Reply