Čubar – Satureja hortensis

Foto: wikimedia.org

Čubar je jednogodišnja ljekovita i začinska biljka. Spominje ga Vergilije, koji je ovu biljku gajio kao hranu za pčele i opisao kao veoma mirišljavu. Rimljani su je donijeli u Englesku, gdje je postala najomiljenija začinska biljka. U priručnicima o začinskom bilju pominje se u 16. veku. Dugo vremena čubar se koristio umjesto bibera.

Naraste 20 do 40 cm i jako se grana. Izdanci su obrasli rijetkim dlačicama, tamnozeleni su, a za vrijeme cvjetanja postaju ljubičasti ili mrkozeleni. Listovi su dugački od jedan do tri centimetra, uskokopljasti, skoro sjedeći. Cvijeta od juna do jeseni. Cvijetovi su ljubičasti, ponekad bijeli. Izuzev na veoma lošim tipovima zemljišta, svuda se uspješno gaji. Dobro raste i poslije sitnih žita, djeteline ili povrća. Što se tiče predusjeva, treba obratiti pažnju na to da zemljište bude bez korova, jer oni zadaju dosta teškoća prilikom žetve čubara. Poslije jesenje pripreme zemljišta, u proljeće se obavi predsjetvena fina obrada zemlje. Sjemenke klijaju na svijetlosti, pa se krajem marta ili početkom aprila siju na površinu dobro nabijenog, povaljanog zemljišta. Potrebno je tri i po do četiri grama sjemena na deset metara kvadratnih zemljišta. Za dvije-tri nedjelje sjemenke počinju da klijaju. Ako je usjev previše gust, treba ga prorijediti.

Rascvjetali izdanci biljaka se skupljaju. Žetva se obavlja u ranoj fazi cvijetanja, kada ima samo nekoliko sjemenki na biljkama. Iznad donjeg izdanka biljke treba presjeći kosom ili srpom. Suše se na suvom, promajnom mestu u tankom sloju. Udaranjem osušenih biljaka odstranjuju se listovi. Za dobijanje sjemena treba ostaviti najbolje biljke.

Foto: wikimedia.org

Inače, čubar je omiljena začinska biljka u mesnoj industriji, ali i u domaćinstvima. Njemci je zovu pasulj trava, zbog svojstva da ublažava nadimajuće dejstvo pasulja. Može se upotrijebiti kao začin za jela od pasulja, za kobasičarske proizvode, divljač i razne salate. Jaka aroma čubara može dati gorak ukus jelima, pa prilikom upotrebe ne treba pretjerivati.

Ljekovito delovanje:
Čubar ima svojstva antispazmolitika, afrodizijaka, astringensa, baktericida, karminativa, ekspektoransa, fungicida, stimulansa. Pojačava lučenje stomačnih sokova, ublažava nadimanje, pročišćava organizam, ublažava tegobe organa za varenje i disanje. Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju za čubar je karakteristično jako antiseptičko djelovanje. Utvrđeno je njegovo pozitivno antivirusno djelovanje u liječenju herpes simplexa tipa 1 i HIV 1.

Čaj za bolju potenciju:

Preslica 20 g Žalfija 20 g
Kopriva 20 g Ruzmarin 10 g
Čubar 10 g Crvena djetelina 30 g
Mečja šapa (Heracleum sphondylium) 30 g
1 punu kašičicu mješavine ostaviti da odstoji 2 minuta u 250ml vrele vode.
Piti 3 šolje dnevno uz dodatak švedske tinkture.

Baš umjesto VEP-a i mjesto inekcije
Popij čaj od Čubara i eto potencije

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: travarisrbrije.com

Leave a Reply