Breza – Betula pendula

Foto: novosti.rs

Breza je vitko drvo sa tankim granama, a listovi imaju oštre ivice u obliku trougla ili romba.

Breza se u mnogim starim zapisima pojavljuje na spisku magijskih biljaka kao simbol ženske energije, ponovnog rodjenja, novog početka, obnove. Neki narodi u svojim ritualima, upotrebljavali su grančice breze kao pomoćno sredstvo za smirivanje emocija i rastjerivanje zlih duhova.

Narodna medicina koristi listove, pupoljke, koru i stablo breze za pripremu mnogih prirodnih lijekova.

Listovi breze imaju diuretičko dejstvo i pomažu u pročišćavanju organizma. Izmedju ostalog sadrze vitamin C, tanin, saponine, sluzi, smolu, eterična ulja, saharozu.

Čaj od breze preporučuje se za liječenje infekcije mokraćnih kanala, za razbijanje i izbacivanje kamena u bubrezima, protiv bolova u bubrezima, reume, artritisa, celulita, gripa i povišene tjelesne temperature.

Čaj od listova breze može se upotrebljavati kao losion protiv opadanja kose, tako da ova biljka ulazi u sastav mnogih medicinskih šampona za kosu.

Foto: vecernji.hr

Brezini pupoljci u sebi sadrže betulin (jedna od rijetkih vrsti prirodnih antiseptika) pa zahvaljujući tome pomažu u borbi protiv bakterija. Iz tog razloga je za lijecenje infekcije urinarnog trakta najkorisnije upotrebljavati čaj pripremljen od jednakih dijelova listova i pupoljaka breze. U skorije vrijeme u naučnim krugovima pokrenuta je ideja o tome da betulin može posluziti i kao lijek za virus herpes simplex.

Kora sa brezinog drveta blagotvorno djeluje na želudac, pa ulazi u sastav raznih čajeva za liječenje čira na želucu.

Još jedan vazan proizvod ove biljke je sok od breze koji se dobija iz njenog stabla. Koristan je za liječenje ateroskleroze i bubrega uz prisustvo kamenaca.

Čaj protiv otežanog mokrenja

Čajnu mješavinu napraviti od jednakih delova lista breze, cvjetova podbjela, preslice i medvedjeg grozđa.
Čaj se priprema tako što se u 2 dl vode prokuva jedna velika kašika čaja, u trajanju od 5 minuta. Nakon toga se poklopljen čaj ostavi da odstoji oko 3 sata. Procijedi se i pije po 2-3 šolje dnevno, prije obroka.
Ova čajna mješavina može pomoći kod zastoja mokraće i u slučaju zapaljenja prostate.

Probao sam obadva mi oka
Nema boljeg od brezovog soka
Čuva kosu za pare ne pita
Najbolja je za ljek celulita…

Priredio: G. M. P.
Izvor: nezavisne.com

Leave a Reply