Misteriozno ostrvo u Sibiru

Uprkos oštroj sibirskoj zimi i nadmorskoj visini od 2.300 metara, naučnici na ostrvu nisu otkrili ostatke sistema za grIjanje

Iako pravilna struktura i ruševine na ostrvu Por-Bažin navode na zaključak da je riječ o ostacima tvrđave ili zatvora, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi čemu je služilo sibirsko ostrvo kada je izgrađeno prije 1.300 godina

Mišljenja istoričara i naučnika su podijeljena, a neki vjeruju da je napravljeno da privuče ljude, te da je u pitanju ljetnja palata, manastir ili astronomska opservatorija.

Ime Por-Bažin na tivanskom jeziku znači “kuća od blata”, a ostrvo se nalazi između Sajanskih i Altajskih planina, oko 3.800 kilometara od Moskve, blizu mongolske granice.

Lokalitet je otkriven 1891, ali ni poslije više od 100 godina nije objašnjeno kakva mu je bila namjena.

Detaljnije istraživanje obavljeno je 2007, kada su arheolozi otkrili glinene ploče sa otiscima ljudskih stopala, izbledele crteže na zidovima, ogromne kapije i fragmente spaljenog drveta.

Stručnjaci kažu da je ostrvo izgrađeno u doba Ujgurskog Kaganata (744-840. godine), ali motivi izgradnje tvrđave na ovako usamljenom mjestu nisu jasni – budući da se nalazi daleko od naseljenih područja i puteva trgovine.

Način gradnje i korišćeni materijal ukazuju na kinesku arhitektonsku tradiciju.

Naučnici su metodom laserskog mapiranja napravili 3D model nekadašnjeg izgleda ostrva površine 3,5 hektara.

Iako se smatra da je staro 1.300 godina, mnogi zidovi su netaknuti i dobro očuvani, pri čemu je glavna struktura u unutrašnjem dvorištu podijeljena na dva dijela, međusobno povezana pokrivenom pasarelom. Objekat je bio pokriven crijepom, a nosili su ga drveni stubovi (36) koji su stajali na kamenom postolju.

Možda još veća misterija jesu razlozi napuštanja ostrva. Uprkos oštroj sibirskoj zimi i nadmorskoj visini od 2.300 metara, naučnici na ostrvu nisu otkrili ostatke sistema za grijanje.

“Bio sam na mnogim mjestima, mnogo toga sa video, ali nikada nešto poput ovoga”, izjavio je ruski predsjednik Putin kada je 2007. posjetio ostrvo sa knezom Albertom od Monaka.

Izvor: blic.rs, dailymail.co.uk

Foto: por-bajin.com

Leave a Reply