Ženšen

Foto: honzazkrkonos.cz

Ženšen je prirodni tonik koji ima stimulativno dejstvo, povećava radnu sposobnost i kondiciju i regeneriše čitav organizam. Raste na području Koreje, Kine i Dalekog istoka, a njegova ljekovitost poznata je od davnina. Ova boljka u narodu se naziva korijenom života, te sadrži nekoliko vrsta šećera (saharozu, glikozu, galaktizu…), koje vezuju aglikon i prenose ga putem krvotoka do oboljelog mjesta u tijelu. Bogat je visoko aktivnim supstancama, vitaminima, mineralima i aminokiselinama, zahvaljujući kojima djeluje stimulativno i regenerativno.

Najljekovitiji dio ženšena je koren, koji mora ostati u zemlji nekoliko godina da bi prikupio korisne sastojke. Ženšen djeluje povoljno u slučaju depresivnih stanja i slabe koncentracije uzrokovane starošću a preporučuje se i za otklanjanje umora, nervoze i osjećaja slabosti, naročito ako je uzrok ovih tegoba starost organizma. Prema zapisima kineske medicine, ženšen djelotvorno liječi impotenciju i poremećaj krvnog pritiska, i to na poseban način – snižava pritisak osobama koje pate od povišenog, a povisuje onima koji imaju niži pritisak. Ova biljka utiče na potpuno iskorišćavanje vitamina i mineralnih supstanci u organizmu, a njena uloga posebno je značajna za osobe koje ishranom ne unose dovoljne količine neophodnih vitamina i minerala. Rezultati studija pokazali su da ova biljka poboljšava funkciju pluća, tako što povećava koncentraciju kiseonika u tkivu, čime se kontroliše stvaranje mliječne kiseline i značajno smanjuje proces nastanka anaerobne glikolize. O ženšenu vezuju se vjerovanja o podmlađivanju, dužem životnom vijeku, većoj snazi i izdržljivosti… Koristi se u slučaju stresa, napora, infekcija pa čak i fobija. Nedavna istraživanja su pokazala da Sibirski ženšen (eleutero) može biti značajan za dugotrajno liječenje različitih bolesti imunološkog sistema, među kojima su HIV infekcija, sindrom hroničnog premora i autoimune bolesti kao što je lupus.

Biljka se bere u punoj zrelosti, a koren uzima prije cvjetanja ili nakon završetka fiziološke funkcije njenog nadzemnog dijela. Pošto se razmnožava samo sjemenom, dešava se da prođe i pet do sedam godina dok se formiraju cvijet i plod. Kada se oljušti njegov spoljni sloj, korijen je bijele boje, pa se naziva beli ženšen, za razliku od crvenog kada pod uticajem ključale vode postaje crvenosmeđ. U prodaji se mogu naći jednogodišnji ili trogodišnji korijeni.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply