Slatka strana grijeha

Foto: africasafaritanzania.com

Aktivisti Ujedinjenih nacija ili neki ljekari bez granica su bili na jednoj od misija sa zadatkom da edukuju afrička plemena. Akcenat konkretno ove misije je bio na prevenciji side, to jest – cilj je bio da ljudima u zabitim djelovima Afrike pokažu načine zaštite koje savremeni svijet praktikuje prilikom snošaja, dakle da ljudima predstave kondom i da objasne da je on kontraceptivno sredstvo, a ujedno i higijenska zaštita koja ovoj sodomogomorskoj civilizaciji predstavlja spasonosnu kartu i ili slamku.

Medjutim, sve je bilo u redu dok nisu stigli do nekog nezgodnog plemena. Pleme je maleno i nije registrovano kod UN kao rizično, a ratničko je. Nekoliko prevodioca je odbilo da ide u pratnji, jer im je poznato da se tamošnji junaci lako hvataju za koplje i da se mnogo misija nije vratilo iz tog plemena. Ne vole strance. A povrh svega je najproblematičnije, pa i najneobičnije to što imaju jako visoke moralne norme u smislu da ne samo što preljubu kažnjavaju smrću, već gaje čistoću komunikacije i na sam pomen nekih bezobraznih riječi jako burno reaguju.

Kad se posvadjaju, ne pominju rodbinu, nego jedan drugom psuju kućni prag, prozor, koplje i slično.

Tako da prevodioci smatraju da je to sigurna smrt ići tamo i pričati im o seksu i kondomima. Ali ipak namole dvojicu, i krenu.

I stignu u selo, sve bude napeto, ali nekako prodje u redu i uspiju da objasne poglavici da žele predavanje da održe, i na tom predavanju predstave način zaštite protiv neke bolesti i tako dalje.

Okupi se pleme i počne humanitarac da priča, prevodioc se preznojava, ali prevodi. Humanitarac vadi kondom da pokaže, ali prevodioc mu striktno zabranio da pravi aluzije i da pokazuje prema preponama na koji deo tijela taj kondom i kako ide, jer ima odmah da ih raščereče, nego samo onako na prazno da vide i biranim riječima ispričati da oni shvate iz priče kako se to koristi.

Preplašeni humanitarac je poslušao prevodioca i za tu potrebu iskoristio tarabu, pored koje je stajao. Navukao kondom na jednu prečagu tarabe, čisto da pokaže ono što je teško riječima objasniti nekome ko nikad nije video kondom ni čuo da to postoji, i ispričao šta je imao, prevodioc tu nešto smuljao, rekao da se to stavlja da žena ne zadrudni, i žena i muškarac se tako štite od nekih bolesti i aj zdravo, vataj tutanj, bjež odavde da nas ne pobiju.

Odu oni. Medjutim, šta se desilo. Dopalo se to ljudima u selu prilično, ta ideja kondoma. Naime, upravo su razmišljali šta da rade sa natalitetom, koji im je u porastu, i da li da zarate s nekim ili zabrane sklapanje brakova, tako da im je ovo super uletjelo. I riješili da isprobaju oni taj kondom.

I… ko je mogao da prošeta kroz selo te noći, mogao je da vidi jako neobičan prizor. Na svakoj kapiji – po jedan navučen kondom, a iznutra, iz svake kuće, se čuju domaćin i domaćica kako se slade u grijehu da se sve ori i trešti, smatrajući da ih ono čudo tehnike napolju što su nataknuli na tarabu, valjda štiti od zatrudnjivanja.

Nisu shvatili uputstvo za upotrebu i eto tako su se posle devet mjeseci opako razočarali u iskrene i dobre namjere anglosaksonskih izaslanika i prosvjetitelja.

Izvor: inter-caffe.com

Leave a Reply