Zdravi zubi – lijep osmijeh

Foto: culturalbeauty.files.wordpress.com

Da biste imali njegovane i lijepe zube s njegovim očuvanjem treba početi još od najranijeg djetinjstva. Postoji izvjestan broj stvari koje treba primijeniti, ali je najvažnije pranje zuba. E, sad za pravilnu njegu zuba potrebna je i pravilna četkica, zubna pasta , voda za usta koju možete sami pripremiti i naravno redovan odlazak zubaru.

Izbor četkice za zube je pravi problem, potrebno je da bude meka , ali ne previše, zaobljenih vrhova. Ne zaboravite da četkica mora biti suva prije nanošenja paste, a to znači da treba da imate dvije četkice jednu za jutarnje pranje a drugu za večernje.

Pored toga što će očistiti ostatke hrane sa zuba, četkica treba da posluži i za masiranje desni. Savjesno čišćenje zuba treba da traje oko dva minuta. Zubi mogu da budu zdravi i lepi. Zapravo ako su Vam zubi požutjeli i pored brižljive njege ispirajte dva puta mjesečno ne češće sa sodom bikarbonom, ili morskom solju, a morska so je veoma dobra i za desni.

Medjutim sav Vaš trud oko zuba biće bez efekta ukoliko ne vodite računa o ustima. Usne ne treba vlažiti- Ćesto nam se desi da kažemo ispucale su mi usne, e to je zato što se stalno vlaže… Pogrešno, usne treba mazati grožđanom mašću.

Ako Vam je stalo do prijatnog daha evo nekoliko kratkih savjeta.

– Divno osvježava usta čista, ali ne mnogo slatka jabuka
– Isto važi i za južno voće, pojedite naranđzu ili limun
– Grickajte zrna pržene kafe
– Čaj od kamilice prohladjen isperite usta
– Neprijatan zadah koji ostavlja bijeli luk možete ukloniti dok žvaćete list zelenog peršuna
– Jak miris crnog luka popijte odmah šoljicu crne kafe ili pojedite malo kafe
– Zadah od alkohola možete ukloniti ako pojedete nekoliko oljuštenih mladih oraha

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply