Zašto žene trebaju izbjegavati kasnu večeru?

Foto: womenshealthmag.com

Brazilski naučnici utvrdili su da kasna večera uzrokuje nezdrav san i odmor tokom noći, a taj problem se posebno odnosi na žene.

Naučnici s brazilskog Univerziteta u Sao Paulu uradili su opsežno istraživanje o uticajima unošenja hrane u večernjim satima i kvalitete sna kod zdravih muškaraca i žena u dobi od 19 do 45 godina.

Naučnici upozoravaju da je, pored toga šta se jede, važno voditi računa i o tome kada se jede. Navode da kasne večere uzrokuju loš san, a on opet može uzrokovati različite hormonalne poremećaje koji se manifestiraju jačim osjećajem gladi, umora i pojave depresije. Vremenom se kao posljedice lošeg sna javljaju problem gojaznosti i brojne zdravstvene anomalije.

Otkrili su da kasno večeranje, posebno ako se radi o obilnijem obroku, direktno narušava kvalitetu sna, a ta pojava je ekstremnije izražena kod žena, prenosi Anadolija.

Učesnici su tokom istrživanja spavali u laboratoriji gdje je nadgledana kvaliteta njihovog sna, a tokom dana su izvršavali svoje svakodnevne obave i aktivnosti koje su upražnjavali i prije istraživanja. Nisu konzumirali alkohol, lijekove i druge stvari koje su od ranije poznate kao remetioci sna.

Do sada su urađena brojna istraživanja koja govore da vrijeme, kvaliteta i način unošenja hrane u organizam direktno utiče na zdravlje čovjeka. Posljednje istraživanje ukazuje da san, kao jedan od važnih segmenata ljudskog života, također zavisi od tih faktora.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply