Vodena kraljica – Potočarka

Foto: ljepota.ba

Ova biljka pikantne arome koristi se kao hrana i lijek, a svježe iscijeđen sok jača jetru, žuč i bubrege. Listovi potočarke koriste se u narodnoj medicini kao efikasno sredstvo protiv anemije, različitih vrsta upala i plućnih oboljenja.

Potočarka ili dragušac pripada porodici kupusarki i trajna je vodena biljka. Raste u čistoj vodi – u izvorima, potocima, rijekama i jarcima, a uspijeva i na vlažnom tlu pored vodenih površina. Sastoji se od nekoliko dugih stabljika koje plutaju po vodi, odakle pomoću adventivnog korijena crpi hranljive materije. Listovi su sočni, pri dnu jajoliki, a na vrhu kopljasti. Najljekovitiji dio biljke su listovi, koje treba brati u proljeće prije cvjetanja i koristiti svježe, najčešće kao salatu ili sok. Salata se priprema sa limunovim sokom i odličan je prilog uz prženu hranu. Sušeni izmrvljeni listići su oštrog i gorkastog ukusa, a u kulinarstvu se koriste kao zamjena za peršun u paradajz salati, kao dodatak supama ili za posipanje prženog krompira, dok u kombinaciji sa švapskim sirom mogu predstavljati ukusan i zdrav namaz. Dragušac je bogat vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Jača želudac, jetru i debelo crijevo, reguliše funkciju žučne kesice, a uz sve ovo veoma je ljekovita za zdravlje očiju.

Foto: blogspot.com

I hrana i lijek

U narodnoj medicini svjež sok ili listovi potočarke koriste se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv osipa i oboljenja bubrega i jetre. Osim toga upotreba svježe biljke ili soka pospješuje izlučivanje mokraće, poboljšava varenje, liječi razne upale i jača želudac.Svježe iscijeđen sok podstiče izlučivanje pijeska i kamena u bubregu, čisti od glista i olakšava stolicu i mokrenje, a potrebno ga je piti po tri kašičice dnevno sa malo vode. Pored toga što čisti jetru, krv, čuva srce, ublaža giht i reumu, otklanja i smetnje u krvnim sudovima i podstiče cirkulaciju, pomaže u slučaju anemije, šećerne bolesti i plućnih oboljenja. Najnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje listova potočarke znatno smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka, koji na žalost u ova današnja vremena uzima maha i ne bira godine života. Naime ova biljka sprječava oštećenja DNK bijelih krvnih zrnaca, što je često glavni uzrok pojave karcinoma. Dragušac pozitivno utiče na stvaranje korisnih i istovremeno smanjuje broj loših jedinjenja u krvi.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply