Uva

Uvin čaj djeluje kao uroantiseptik i koristi se za liječenje bubrega i urogenitalnih organa

Medvjeđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi-L) u narodu poznato još i kao planika, medvjedje uvo i medvjedka odavno se upotrebljava kao lijek, naročito u Sjevernoj Evropi dok se u Rusiji koristi za štavljenje kože.

Raste na suvim, kamenitim staništima, uglavnom u borovim i drugim zimzelenim šumama. Rašireno je na većim planinskim masivima. Ubraja se u pionirske vrste, jer štiti plitko zemljište koje tek nastaje na kamenjarima. Medvedje grožđe je polegli, puzeći zimzeleni žbun visine do jednog metra čije se grančice zakorjenjuju. Kora je crveno-mrka. Listovi su izduženog, jajastog oblika, naizmjenično rasporedjeni, zeleni, tamniji na licu lista. Plod je crvena, bobičasta koštunica sa nekoliko sjemena. Sazrijeva od jula do oktobra.

Razmnožavanje medvjeđeg grožđa je vrlo korisno i treba ga obavljati na svim mjestima gdje divlje raste da bi ga bilo na malom prostoru što više, jer se u našim krajevima nalazi daleko od naselja na teško pristupačnim mjestima, zbog čega su berba i prinos otežani. Početkom jeseni treba rasađivati odrasle biljke na rastojanju od pola metra.

List se bere u proljeće, a najpovoljniji trenutak je na početku cvjetanja, ubran tokom ljeta ili u jesen je slabijeg kvaliteta. Intenzivnom eksploatacijom žbunovi medvjeđeg grožđa su prorijeđeni na prirodnim staništima i zbog toga ga treba racionalno sakupljati. Njihovo sakupljanje u prirodi je regulisano posebnom uredbom. Suši se na promaji, a pre sušenja se odvajaju samo cijeli, zdravi, zeleni listovi. Listovi često potamne zbog nepravilnog sušenja. List medvjeđeg grožda je lopatičast, sužen pri bazi, kožast, sjajan, krt, ravnog i savijenog oboda. Gorkog je i oporog ukusa, bez mirisa.

List medvjedjeg groždja – uvin čaj

List (uvin čaj) djeluje kao uroantiseptik i koristi se za liječenje bubrega i urogenitalnih organa. Koristi se sam ili u obliku čajnih mješavina sa biljkama koje djeluju kao diuretici. U našim krajevima najčešća čajna mješavina je medvjeđe grožđe i sitnica. Ukoliko se konzumira kao dekokt, potrebno je list zdrobiti (zbog kožaste konzistencije) i duže kuvati. Koristi se i kao hladni macerat, a ovakvim načinom primjene čaja izbjegava se ekstrakcija tanina i neprijatan ukus napitka. Osnovni je sastojak oficinalnog (priznatog) urološkog čaja.

Čaj mješavina za liječenje bubrega i urogenitalnih organa

Napraviti mješavinu od 50gr lista medvjedjeg grožđa (uvin čaj), žalfije, breze, cvijeta bijelog sljeza. Puna kašika te smješe se kuva tri do pet minuta. Poklopiti i držati na tihoj vatri dva to tri sata da ne vri. Pije se po jedna čaša četiri do šest puta dnevno bez šećera.

Napraviti mješavinu od 50gr lista medvjeđeg grožđa i breze, korijena sladića, kukuruzne svile i peteljki od višnje. Pripremati i piti kao prethodni čaj.

Uvin čaj protiv kamena i pijeska u bubregu

Pomiješati 50 gr lista medvjeđeg grožđa i breze, rizoma, pirevine ili zubače. Puna kašika te smješe se kuva tri do pet minuta, poklopi i drži na tihoj vatri. Pije se po jedna čaša četiri do šest puta dnevno.

Sve me nešto otpozadi štreca Ko da bubreg pod kamenjem kleca Čaj od Uve riješava tegobe Sa njime se i planine drobe

Priredio: G. M. P.

Izvor: dijetaplus.com  

Leave a Reply