Uva čuva urinarni trakt

Foto: wikimedia.org

Ljekovita biljka uva (Arctostaphilos uva ursi), poznata i kao medvedovo uvo, mlivnjak, divlja maginja i gornik, izuzetno je djelotvorna u liječenju upala upala mokraćnih puteva i bubrega izazvanih različitim bakterijama, a posebno protiv veoma uporne i dosadne ešerihije koli. Djeluje kao uroantiseptik, poboljšavajući izlučivanje urina. Čak je i ljekari preporučuju u kombinaciji sa antibioticima, radi lakšeg eliminisanja urinarnih infekcija. Smatra se da je djelotvorna i u liječenju povećane prostate, ali i dijabetesa i dijareje.

Čaj se priprema tako što se u šolju stave dvije kašičice suvih listića, a zatim preliju ključalom vodom. Šolja se poklopi i ostavi da odstoji pola sata, a zatim procijedi u drugu šolju i pije dok je čaj svjež i prohlađen.

Uvin čaj može da se konzumira tri puta dnevno, ali je obavezno da uvek bude svjež. I bez dodataka u vidu šećera, meda ili zaslađivača, jer se na taj način njegova djelotvornost umanjuje. Čaj nije efikasan ni ukoliko je kiselost mokraće povećana. Zato zagovornici narodne medicine savjetuju da se prvo uzme malo sode bikarbone, jer se na taj način stvara alkalna, odnosno bazna sredina, čime se postiže bolja efikasnost. Osim toga, pojedini sastojci uve mogu da iritiraju želudac, a soda bikarbona sprečava njihovo rastvaranje. Istovremeno, neposredno prije ili poslije pijenja čaja, ne treba jesti ili piti druga pića koja utiču na stvaranje kisele sredine, jer se tako umanjuje dejstvo čaja. U nepoželjne namirnice spada meso i mlečni proizvodi i prije svega, gazirana pića.

Protiv pijeska i kamena u bubregu preporučuje se čajna mješavina, u kojoj se osim uve nalaze i druge biljke. Mješavina se sastoji od po 50 grama listova uve i breza i isto toliko rizoma pirevine. Kašika navedene mješavine prelije se sa šoljom vode i kuva poklopljeno tri do pet minuta na tihoj vatri. Ringla treba da se podesi na najnižu temperaturu, da čaj ne vri. Nakon kuvanja ostavi se dva do tri sata da odstoji, zatim procijedi i pije.

Foto: wikimedia.org

Ipak, čak ni u idealnim uslovima čaj nije preporučljivo piti duže od dvije nedelje u kontinuitetu, zbog određenih toksičnih sastojaka. Iz istih razloga može da se pije najviše pet puta godišnje. Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu da osjete mučninu i povraćanje nakon konzumiranja čaja. Da bi se izbjegli ovi neprijatni simptomi, u čaj od uve može da se doda i korijen bijelog sleza koji će obložiti sluzokožu želuca.

Ako uvin čaj nije postigao očekivani efekat u prvih mjesec ili dva, ne treba očekivati da će se to dogoditi i kasnije. Velike doze čaja jedino mogu da izazovu dekoncentraciju, nedostatak daha i nesvjesticu. Uva uopšte nije preporučljiva za djecu, trudnice i dojilje. Kod trudnica ovaj čaj može dovesti do prerane kontrakcije i pobačaja. Ne savjetuje se ni osobama koje imaju neko oštećenje mrežnjače, odnosno retine.

Blagotvorni listovi

Uva je zimzelena je žbunasta biljka koja naraste tek 30 cm. Listovi su mali, sjajni, tamno zeleni, ovalni na vrhu. Bijeli ili ružičasti cvjetovi javljaju se od aprila do juna, a bobičasti plodovi sazrijevaju u jesen. Uspijeva na suvim i kamenitim mnestima, kao i na grebenima planina iznad 1.200 m nadmorske visine. Nažalost, kod nas je uva postala veoma rijetka vrsta, zbog nekontrolisane eksploatacije. Ljekoviti listovi se beru od maja do jula. Nemaju miris, a ukus im je opor i gorak. Najdragoceniji sastojak je arbutozid, ali sadrže i obilje drugih kao što su fenolni heterozidi, flavonoidi, tanini…

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply