U avgustu stižu vakcine od EU

foto: Dom zdravlja Mojkovac
U Crnu Goru će od maja do kraja avgusta stići 42.000 doza vakcina koja je finansirala Evropska unija, napisala je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, na Tviteru.
https://help.twitter.com/en/twitter-for-websites-ads-info-and-privacy
Evropska komisija i Austrija danas su najavili sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv kovida-19 za Zapadni Balkan. Evropska komisija finansira isporuku 651 hiljada doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti podijeljene uz podršku Austrije.
Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.
„Ključno je svuda ubrzati kampanje vakcinacije. Srećna sam što mogu da najavim da smo osigurali doze za podršku vakcinacije zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. Evropska unija stoji uz partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da zahvalim Austriji što je omogućila ovaj transfer, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom“, kazala je Fon der Lajen.
„Uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti spasonosne vakcine za Zapadni Balkan. Podršku pružamo od početka pandemije kovida-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika u regionu koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, dodao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

„Glavni je prioritet da vakcine protiv kovida-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, naglasio je austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg.
Austrija je dijeljenje ovih vakcina omogućila kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih prema unaprijed utvrđenim ugovorima EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Raspodjela između zemalja biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.
izvor: rtcg
Ursula von der Leyen

Oliver Varhelyi

Leave a Reply