Trbulja

Preparati od trbulje preporučuju se i za liječenje pluća, astme, grčeva u želucu i crijevima, te jakog nadimanja

Foto: googleusercontent.com

Sjeme ove močvarne biljke koristi se u liječenju bolesti pluća, gnojnih upala kostiju i nadimanja. Raste do 1,5m, ima velike listove sa peteljkama, korijen joj je po obliku sličan šargarepi, a sitni bijeli cvjetovi sakupljeni su u štit. Plod je jajast gotovo okrugao, zeleno-smeđe do žuto-smeđe boje. Trbulja raste u barama, močvarama i stajaćoj vodi.

Za lijek se u periodu od juna do avgusta sakupljaju dozreli poldovi, odnosno sjeme trbulje, koje sadrži gorke i ljute materije, etarsko ulje i smole. Vodena trbulja slična je komoraču, ali ima efikasnije dejstvo. Upotrebljava se u liječenju veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhijalnih upala, u slučaju tuberkuloze pluća i gnijne infekcije kostiju. Preparati od trbulje preporučuju se i za liječenje pluća, astme, grčeva u želucu i crijevima, te jakog nadimanja. Sjeme ove biljke koristi se i kao melem za rane, jer ih čisti i sprečava upalu.

Foto: blogspot.com

Recepti

Bronhijalana astma

Usitnini i pomiješati 40gr cvjetova zove, po 30gr stabljike komorača, istucanog lanenog sjemena i po 20gr stabljike timijana, listova istucanog sjemena trbulje, stabljike majčine dušice i listova muške bokvice. U litar ključale vode staviti 10gr mešavine i kuvati poklopljeno 1min. Ostaviti da se ohladi, procijediti i dodati 10 supenih kašika meda. Dobro promiješati i u jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1dl.

Akutna upala zglobova

Usitnini i pomiješati po 30gr stabljike majčine dušice, stabljike puzave pirevine, korijena slatke paprati, borovih iglica, stabljike ive, po 20gr vrbove kore, listova i cvjetova vreska, sjemena vodene trbulje i po 10gr listova i cvjetova ruzmarina i jaglike. U jedan litar prokuvane i ohlađene vode potopiti 10gr mešavine i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuvati poklopljeno 1 minut. Kada se čaj ohladi, procijediti ga i piti tri puta dnevno po 1dl prije i poslije jela. Preostalu količinu od 4dl popiti između obroka, umjesto vode.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply