Sedam savjeta za trčanje ljeti

Foto: eela2015.org

Evo par savjeta za trčanje leti koje će vas učiniti dovoljno naprednim da vam trčanje predstavlja uživanje i pored veoma teških uslova.

Postepeno se naviknite na vrućine

Potrebno je par nedjelja (do dvije nedjelje) da se organizam navikne na promjenu vremena. Usporite i ne paničite ako vam je trčanje veoma teško u periodu kada se temperatura nalgo povećava. Još bolje kada se naviknete na teške treninge u julu, avgustu, pa čak i septembru, trčanje od oktobra do novembra će biti pravo uživanje. Osjećaćete se moćnim.

Planirajte vašu hidrataciju

Najvažniji savjet koji vam možemo dati jeste da pijete dovoljno tečnosti. U anketi koju smo izveli na sajtu trčanje.rs većina trkača i trkačica u Srbiji pije vodu tokom trčanja. Ima i onih koji kombinuju sportske napitke sa vodom, ali i dalje jedan broj ljudi ne pije ništa tokom treninga.

Plan hidratacije predstavlja odluku kada piti i u kojoj mjeri

Da bi spriječili dehidrataciju, na trening ponesite flašicu sa vodom ili izotonikom, bez obzira koliko kratak bio trening. Birajte mjesta gdje trčitetako da tamo gdje postoje javne česme ne morate trčati sa flašicom. U slučaju da ipak nosite vodu sa sobom i imate gde da je ostavite, možete je prethodno dobro ohladiti ili ponijeti termos na trčanje. Ako ne znate kako da doskočite ovom problemu, skuvajte blagi čaj pa ga ponesite na trčanje. Kada se ugrije, neće vam biti odbojan, naprotiv.

Nadoknadite elektrolite pijući sportske napitke

Za duge treninge preko sat vremena, uz oblino znojenje gube se i dragocjeni minerali. Uz vodu savjetuje se uzimanje i izotoničnih napitaka koje možete sami napraviti ili kupiti neki od gotovih u flašici (Recharge, Jamnica) ili u prahu (Isostar).

Ljetnja oprema za trčanje

Šorc i majica su dovoljni, uz lagane patike za trening. Birajte odjeću svijetlih boja. Majica bi trebala da bude lagana, ne-pamučna, jer pamuk zadražva znoj i majica se posle kraćeg treninga prosto zalijepi za tijelo – to povećava težinu, umanjuje hlađenje i izgleda ružno. Sintetičke majice su bolje rješenje, jer dozvoljavaju koži da diše. Probajte.

Ljeti koristite kačket za trčanje, naočare za sunce i kremu sa zaštitnim faktorom

Kako vlažnost vazduha utiče na trčanje, koje doba dana je najbolje za trčanje, koje je najbolje mjesto za brzi trening, a šta zahtijeva poseban oprez, pogledajte na sajtu trčanje.rs.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply