Jedan od posljednjih preživjelih kamikaza žali što je ostao živ

– Propustio sam svoju šansu. Osjećao sam se loše što nisam mogao da se žrtvujem za svoju zemlju. Imao sam osjećaj da sam iznevjerio sve ljude oko sebe – priča Horijama za Gardijan.

Lični poziv cara

Ovaj 92-godišnji Japanac bio je mladi artiljerac, ali je onda, krajem 1944, regrutovan u japansku carsku avijaciju.

– Završili smo obuku i dato nam je parče papira sa tri opcije: da budemo dobrovoljci s jakom željom, da budemo obični dobrovoljci ili da odbijemo. Car Hirohito posjetio je našu jedinicu na bijelom konju. Smatrali smo to ličnim pozivom da se žrtvujemo. Znao sam da nemam izbora osim da poginem za njega. Posebno zato što smo vjerovali da su car i Japan jedno te isto – objašnjava Horijama.

Mladi vojnici, dodaje, nisu razmišljali o umiranju.

– Trenirani smo da potisnemo emocije. Smrt bi bila samo ispunjenje naše dužnosti. A i naredba je glasila da se ne vraćamo živi – priča Japanac.

Spas zbog pehova

Njegov kolega Takehiko Ena (92) preživio je čak tri kamikaza misije.

– Kad su nam rekli da smo odabrani za samoubilačku misiju, osjetio sam kako mi krv navire u lice. Čestitali smo jedni drugima, bili smo presrećni. Sad to zvuči čudno, jer nismo imali šta da proslavljamo – priča on za Gardijan.

Ena je regrutovan sa univerziteta Vaseda u Tokiju i u aprilu 1945. postao je dio jedinice kamikaza. Kao član tročlane posade aviona sa bombom od 800 kilograma trebalo je da krene u napad na američke brodove tokom Bitke za Okinavu, jednog od najkrvavijih sukoba na Pacifiku. Međutim, avion se pokvario prije poletanja. Nov zadatak dobio je 28. aprila, ali čim je avion uzletio, motor se pokvario i morao je da sleti. Treći put je na misiju krenuo 11. maja. Avion u kojem je bio nije imao dovoljno goriva, pa je pao u vodu, ali je posada preživjela i provela dva mjeseca na jednom ostrvu.

– Na prvi pogled, sve smo radili za svoju zemlju. U stvari, samo smo željeli da sačuvamo roditelje od neprijatelja. I svi smo bili uplašeni – kaže Ena.

Majčin bijes
Otac, objašnjava, podržao je njegov odlazak u kamikaze, ali majka je bila ljuta zbog toga.
– Majka mi je pred smrt rekla da nikad ne bi oprostila mom ocu da se nisam živ vratio iz rata. Zato sam zahvalan caru što je zaustavio rat – kaže Hisao Horijama.

Obnova
Ena kaže da je malo poslije posljednje misije rat završen.
– Tugovali smo za palim drugovima, ali je postalo važnije obnoviti Japan. I novi ustav nas je štitio od rata ovih 70 godina. Zahvalan sam zbog toga i mislim da svi Japanci treba da budu srećni zbog sedam decenija mira – rekao je on.

Izvor: kurir.rs
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply