Ren

Foto: novosti.rs

Za ishranu se koriste mesnati podzemni izdanci, koji se u narodu naziva korijen. Ren se upotrebljava kao začin i dodatak jelima, a koristi se i u medicinske svrhe. Koristi se svjež korijen, koji ima ljut miris i ukus i svježa biljka sa cvjetovima. Poznato nam je da prilikom čišćenja korijena rena, poteku nam suze, a nekima i sinusi prorade. Kao dodatak jelima koristi se uglavnom svjež nastrugan ren i to ako je masnija hrana. Ovaj izuzetan začin zagrijeva cio organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje, a uz dodtke kao što su majonez, jogurt i pavlaka mogu se praviti razni sosevi kao dodaci jelima.

Ren kao lijek

Ren je izuzetna biljka koja čisti cio organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bi da bude češće u ishrani naročito u zimskim mjesecima. Ishrana bogata renom posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara, pa je korisno da ga konzumiraju što više, takođe ren pomaže i protiv umora. Još od srednjeg vijeka ren se koristi kao ljekovito sredstvo, a od njega se prave čajevi, sirupi, oblozi. Kako sa uzimanjem pojedinih ljekovitih biljaka moramo voditi računa, tako i sa renom, naravno ne treba ga uzimati previše jer može da izazove dijareju i povraćanje. Takođe ako koristite tintkture budite oprezni, jer za svježe rane tinktura rena je prejaka.

Recepti

Protiv upale sinusa
Inhaliranje renom smanjuje bol, a sinusi se čiste od gripa. Na zagrijanu ringlu stavite šerpu sa zagrojanim renom, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje, i vjerujte mi iz svog ličnog iskustva pomaže. Jeste da je malo neprijatno, ali za sinuse je lijek.

Tinktura protiv rana, bolova, otoka
Tinktura od rena je veoma korisna u lečenju gnojnih rana, bolova i otoka. Pravi se na sljedeći način. Narendajte korijen rena pa ga pomiješajte sa alkoholom i ostavite na tamnom mestu da stoji dvije nedelje. Tako čete dobiti ekstrat koji stavljate na bolna mesta, otoke.

Čaj za jačanje pluća
Čaj od rena je veoma dobar za jačanje pluća i dnevna doza je dve do tri male šolje. Priprema se na sljedeći način, deset grama narendanog rena prelijte sa 2dl ključale vode i ostavite poklopljeno da stoji nekoliko minita. Procijedite i pijte mlako.

Vino od rena protiv čira na želucu
Vino od rena je veoma popularno u kinejskoj tradicionalnoj medicini. Koristi se za liječenje čira na želucu. Prema starom kineskom receptu, da bi se napravilo ovo vino potrebno je 50gr korijena rena držati sedam dana u litru kvalitetnog bijelog vina. Uzima se 1dl napitka, dva puta na dan, prije jela.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply