Prečica – Lycopodium clavatum

Prečicu u narodu nazivaju i sljedećim imenima: plavun, prašuljica, crvotočina i kijačasta crvotočina. Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra, sa finim tankim korijenčićima pomoću kojih „puzi“ po šumskom tlu. Iz vitica rastu 7 do 10 cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljikama sniježnog vrijesa, samo što su još mekše i gušće obrasle listovima.

Ova četvorogodišnja biljka u ljeto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvijetni prah ili prečičino brašno. Ono se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom liječenju (homeopatiji /4/) kože zasute ranama. Prečica je ljekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvjetnom prahu svojih klipova. Uspijeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine. Na prisojnim stranama koje su osunčane biljka brzo požuti da bi ubrzo sasvim nestala pošto izgubi svoju životnu snagu zbog izloženosti direktnim sunčevim zracima.

U Austriji i Njemačkoj prečica je pod strogom zaštitom zakona. Zato vam preporučujem da svoje potrebe za ovom biljkom zadovoljavate u apotekama ili u specijalizovanim biljnim apotekama. Veletrgovina prečicu uvozi iz Skandinavije, tako da je njen kvalitet zagarantovan.

Čaj od prečice najtoplije preporučujem obolelima od podagre (gihta) i reume, čak i onda kada su već vidljive deformacije zglobova, kao i onima koji pate od hroničnog zatvora crijeva i hemoroida. Osobe koje pate od proliva ovaj čaj smiju da upotrebljavaju samo krajnje oprezno kako ne bi nastali grčevi u crijevima. Prečica se nikada ne sme kuvati nego samo preliti vrelom vodom. Čaj se primenjuje i kod svih oboljenja mokraćnih i polnih organa, kod bolova i otvrdlina u testisima, kao i kada je rokeč o pijesku u bubrezima i bubrežnim kolikama.

Prečica je neophpodna kod upale jetre i pri patološkom bujanju vezivnog tkiva jetre čak i onda kada je ono već poprimilo zloćudni karakter. Rekonvalescentu takođe brzo vraća punu snagu. Muž jedne moje starije poznanice godinama je patio od napada teškog disanja noću (gušenja) koje je bilo liječeno kao srčana astma. Postajalo mu je sve gore i on se jednoga dana ponovo obratio ljekaru. „Ako odmah ne prestanete da radite, za osam dana ste mrtav čovek!“ Lekar ga je uputio u bolnicu u Grizkirhenu. Od njegove žene sam saznala da je reč o cirozi jetre, i to u poslednjem stadijumu. Teško disanje (gušenje) noću ide, vrlo često, podruku sa cirozom jetre. Nakon izvjesnog vremena, čovjek je poslat kući kao neizlječiv, već obilježen smrću. Na moj savjet, njegova žena je nabavila prečicu i ona mu je brzo pomogla. Nemojte shvatiti kao čudo kad vam kažem da je to užasno teško noćno disanje, koje je ovoga čoveka godinama mučilo, nestalo već posle prve šolje čaja od prečice.

Ako u krugu svojih poznanika naiđete na slučaj ciroze jetre, ohrabrite oboljelog i ukažite mu na našu prečicu koja sadrži radijum i koja zauzima tako važno mjesto u prirodnoj medicini. Čak i ljudima koji boluju od zloćudnih oboljenja jetre može prečica da pokloni život.

Tokom jednog putovanja u cilju izučavanja šuma, na kojem sam bila sa jednom malom grupom u Austriji, skrenula sam svom pratiocu botaničaru dru Brunu Vajnmajsteru (Bruno Weinmeister) pažnju na ljekovitu prečicu u vezi sa cirozom i rakom jetre. Na to mi je on ispričao sljedeće: kao mladi student otišao je na planinarenje sa nekoliko svojih drugova. Na putu prema kolibi naišao je, između krivih borova, na jednu viticu prečice, kojuje veselo obmotao oko svog šešira. Kasnije je, gore u kolibi, jednog njegovog druga uhvatio takav grč u nozi da je ona, počev od koljenog zgloba bila iskrenuta. Uzalud su pokušavali da mu pomognu. Gostioničar kolibe je donio vinjak, ali ni masaža njime nije pomogla.

Sledeći svoje nadahnuće, mladi Vajnmajster je skinuo sa šešira viticu prečice i obmotao je oko noge koju je uhvatio grč, i to odozdo nagore. Odmah se noga vratila u pravi položaj. Pomislio je da je to bilo slučajno, da bi grč popustio i bez prečice. Na putu prema kući ubrao je šaku prečice za svoju gazdaricu koja je često imala grčeve u listovima nogu. Ova biljka je ženu odmah oslobodila grčeva. Poslije dosta godina je dr Vajnmajster o ovom događaju razgovarao sa jednim specijalistom. Od njega je saznao da je prečica biljka koja sadrži radijum. Od tada su mnogi ljudi mogli da budu izliječeni od grčeva u nogama i listovima zahvaljujući prečici.

Jedna poznanica je bila otpremljena u bolnicu zato što nije mogla da mokri. Dio nadlaktice bio joj je već dobro otečen. Kada je napustila bolnicu, njeno stanje bilo je nepromijenjeno. Srećom, kod kuće sam imala prečicu jer je u to vrijeme moja 86-godišnja svekrva patila od grčeva u listovima nogu. Moja pretpostavka da je kod poznanice riječ o grču mokraćne bešike potvrdila se kada sam joj na mjesto gdje se nalazi bešika stavila vrećicu s osušenom prečicom i kada je, dva minuta posle toga, mogla da urinira. Ovu vrećicu sa prečicom držala je još nekoliko dana; postepeno je, i to sasvim, nestala nagomilana voda iz njene nadlaktice. I sama sam godinama patila od povišenog krvnog pritiska. On je većinom posljedica prekomerne funkcije bubrega. Na mjesto gde se nalaze bubrezi stavila sam vrećicu sa osušenom prečicom i držala je preko noći. Sljedećeg dana je moj krvni pritisak sa 200 pao na 165. Od tada s vremena na vreijme stavljam sebi na mjesto gde su bubrezi vrećicu napunjenu svježom prečicom.

Kada je riječ o grčevima u listovima, prečica se stavi u krpu i njome se obavije list. Od ove biljke može da se pravi i kupka za noge, a kod grča bešike primjenjuje se sjedeća kupka. Kao posljedice rana zadobijenih u ratu i saobraćajnim nesrećama često ostaju ožiljci koji izazivaju grč. Jedan invalid je na leđima imao ožiljak u koji je ruka mogla da se stavi. Izazivao je, često, bolne grčeve tako da su mu po cijelom ijtelu izbijale graške znoja. Bolovi su se protezali sve do tjemena. Ovog čovjeka sam oslobodila tridesetogodišnjih muka koristeći jastučiće sa prečicom i kupke od iste biljke.

Cvjetni prah prečice, koji se u nekim apotekama može naći pod imenom spore od prečice, pomaže teško oboljelima sa dekubitusom tako što se posipa po otvorenim ranama a one se zatvaraju za veoma kratko vrijeme. Većinom već posle prve primjene dolazi do osjetnog poboljšanja. Spore od prečice se ravnomjerno i pažljivo posipaju na otvorene rane. Kada je neko tako upućen u ljekovite biljke kao ja i postiže uspjehe koji se gotovo graniče sa čudom, mora da ima na umu da nam sve to pred noge prostire Stvoritelj vaseljene. Nažalost, mnogi se nemarno odnose prema tom blagu jer ne osjećaju svemoć Neba.

Način upotrebe

Pripremanje čaja
Jedna ravna kašika prečice popari se sa 1/4 litre ključale vode i ostavi kratko da odstoji. Pije se samo jedna šolja dnevno, gutljaj po gutljaj, i to ujutro natašte, pola sata prije doručka. Kod ciroze jetre i zloćudnih oboljenja jetre dnevno treba piti 2 šolje čaja.

Jastučići sa prečicom
Jastuče napuniti osušenom prečicom (uzima se 100,200 ili 300g zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći ga držati na bolnom mestu. Ovo jastuče zadržava svoje ljekovito dejstvo do godinu dana.

Izvor: Marija Treben: “Zdravlje iz Božje apoteke“ 
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply