Peršun

Foto: alternativnamedicina.rs

Ljekari narodne medicine preporučuju ga i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ujeda, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neprijatan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve – i listovi, i korijen i sjeme.

Peršun nije otkriće savremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su vjerovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju.

Biljka se prenosila sa kontinenta na kontinent, i u svakoj zemlji postajala neizostavni dio kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog prijatnog mirisa i lijepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizuelan izgled.

Peršun nema visoku kaloričnu vrijednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i ljekovitih namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C. U 100 grama nalazi se čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B grupe, među kojima i izuzetno rijedak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra…

Lišće peršuna najbolje je uzimati u svježem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali zato može da se zamrzne. Pošto nije zahtjevna biljka, može da se gaji i u zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi. Peršunov list naročito je djelotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma.

Takođe, povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobija iz peršunovog sjemena i korijena. Eterična ulja peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Kao začin može da se koristi osušen i sitno isjeckan list peršuna, ali i korijen.

Blagotvorne mješavine

* Za otečene i upaljene oči
U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuvajte dvije kašike sitno isjeckanog peršunovog lista i kada se ohladi, procijedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobijenim čajem ispirajte oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge.

Za oblog vam je potrebno šest grančica peršunovog lišća, koje prije stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji.

* Za pospješivanje mokrenja

Izmiješajte korijen, list i sjeme, pa sve zajedno sitno isjeckajte tako da dobijete pet supenih kašika smješe. Dobijenu mješavinu kuvajte pet minuta u pola litra vode. Posle kuvanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu.

* Za jačanje potencije

Napravite mješavinu od sto grama isjeckanog korijena i sto grama sjemena peršuna. Od te mješavine uzmite dvije kašičice i kuvajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procijedite. Dobijeni napitak zasladite medom od žalfije ili ruzmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply