Paprat

Foto: val-znanje.com

Paprat, polupodyum vulgare, je biljka koja se pamti milione godina. Njeni otisci u krečnjaku to dokazuju. Nekada je to bila biljka gigantskih razmjera. Danas je mnogo manja.
U samoj Evropi postoji 20 vrsta paprati, koje se lako raspoznaju od ostalog biljnog svijeta jer je bescvjetna biljka.

Paprat se još u antička vremena smatrala ljekovitom biljkom. Spominjali su je i Dioskurd i Plinije. Korijen se korisitio kao sapun, a listovima se omotavali lako kvarljivi plodovi da se zaštite od truljenja. U to vrijeme ekstrakt muške paprati bila je glavna komponenta za izliječenje crijevnih parazita.

Utvrdjeno je da mladi izdanci paprati u ishrani imaju veoma veliko i jako dejstvo. Osim osjećaja sitosti i bordosti paprat organizmu donosi i mnogo vitamina, dragocjeni cink za prostatu i insulin za dijabetes.

Korijen slatke paprati ili oslada, čvorast je i raste na samoj površini zemlje kao puzavica, a može da dostigne visinu do jednog metra.

Foto: goougu.com

Listovi ove paprati su kožasti i perasti, sa duboko urezanim režnjevima koji su prema vrhu sve kraći. Korijen je debeo, mesnat i slatkog ukusa. U proljeće ili ranu jesen sabiraju se izdanak i korijen biljke stare barem četiri godine i suše se na umjerenoj temperaturi. Slatka paprat ili oslad koristi se u liječenju prehlade i kašlja, pospješuje izlučivanje žuči iz mokraće. Preporučuje se u slučaju otečene slezine, hroničnih upala, bolesti jetre, želuca i bubrega.

Ljekovitost paprati

Paprat je veoma rasprostranjena biljka koja u skupinama raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, u šumama i na kamenitim obroncima. Ukus paprati u prvom trenutku je slatkast, dok kasnije postaje opor i gorak. Ljekovitost ove biljke odavno je poznata, sadrži eterična ulja, masne materije, šećer, tanin, skrob, smolu… Paprat cvijeta od juna do septembra, a tada se i sakuplja, dok se u rano proljeće bere rizom (korijen) koji je tada najljekovitiji. Osim izdanka u ljekovite svrhe upotrebljava se i sjemenka.

Recepti

Čaj protiv alergija

Cijele stabljike šumske paprati suše se na promaji, u hladovini, da bi biljka ostala zelena. Jednu kašiku isjeckane paprati prokuvati u 200 ml vode i zasladiti medom po ukusu. Piti 15 dana, tri puta dnevno. Ovaj čaj liječi sve vrtste alergija.
Čaj protiv upale žučne kese
20 gr slatke paprati
20 gr kantariona
20 gr divlje nane
20 gr rosoposa
20 gr muške i ženske bokvice
20 gr korijena čička
20 gr bobice smreke
20 gr imele
20 gr kunice hajdučke trave

Biljke usitniti i pomiješati. U posudu staviti 5 gr mješavine i preliti litrom ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Hladan čaj procijediti i popiti.

Loše dejstvo

Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja od paprati, jer može da izazove pobačaj.

Kad zapjeva prva ševa
Otkad sunce nebo zlati
Iz prirode čisti crijeva
Sa bujadi i paprati

G.M.P.

Leave a Reply