Intimna drama u tri dimenzije

Foto: fredassets.s3.amazonaws.com

Svoju opčinjenost neslućenim mogućnostima malih, fleksibilnih kamera i čarolijama tri-de filmova, legendarni nemački reditelj Vim Venders već je pokazao u fantazmagoričnom filmu „Pina” o plesačici i koreografkinji Pini Bauš. Sada je učinio još jedan korak dalje te je i intimnoj porodičnoj drami, klasične naracije i klasične režije – filmu „Sve će biti dobro”, pridodao taj izazov treće dimenzije. I znate šta? Iako nad ovakvom odlukom može da stoji znak pitanja, čitava stvar besprekorno funkcioniše. Jedini koji zaista mogu da se požale na ovaj i ovakav Vendersov film, jesu oni koje specijalne naočare za gledanje tri-de filmova iritantno žuljaju.

Vim Venders je počasni gost 65. Berlinala. Večeras, uoči svetske premijere filma „Sve će biti dobro” (glavni program, van konkurencije), biće mu uručen počasni „Zlatni medved” za sveukupnu karijeru. Zaslužio je. Uz njega, na velikoj sceni, Berlinale palasta biće i glumci Džejms Franko i Šarlota Gejnzbur, koji uz Rejčel Mekadams, Mari-Žoze Kroz i mladog Roberta Nejlora, tumače glavne uloge. Zanimljivo je da je Venders ovaj (koprodukcijski) film snimao u Americi, a prema originalnom scenariju norveškog pisca Bjerna Olofa Josefsona. Džejms Franko tumači lik pisca Tomasa koji je jednog hladnog zimskog dana u predelima na krajnjem sjeveru SAD, nesrećnim slučajem kolima usmrtio malenog dečaka što se sa nešto starijim bratom nesmotreno sankao. Ova tragedija pratiće pisca dugo, uticati na njegov intimni život i karijeru, baš kao što će uticati na preživjelog dječaka (Nejlor) i njegovu majku (Šarlota Gejnzbur). Venders decentno plete priču o tome da nije vrijeme jedino koje liječi rane, već da je potrebna i hrabrost za suočavanje sa proživljenim stvarima, sa osjećanjem krivice i težnjom za oprostom. Dobar Vendersov film…

U glavnom takmičarskom programu 65. Berlinala veće ocene od prosjeka (uz filmove „45 godina”, „Taksi” i „Biserno dugme”), zavrijedili su i filmovi „Klub” čileanskog reditelja Pabla Larena, „Kao što smo sanjali” nemačkog reditelja Andreasa Drezena, a naročito film „Telo” poljske rediteljke Malgožate Šumovske.

Larenov film „Klub” je intrigantna i porvokativna studija o „zločinu i kazni” u miljeu izdvojenog sjemeništa katoličkih sveštenika, autorova istraga kontradiktornosti božje milosti i hrišćanskog mučeništva. Andreas Drezen neočekivano svoj film „Kao što smo sanjali” postavlja u maniru svojevrsnog istočnonemačkog „Trejnspotinga” (Lajpcig u prvim godinama posle pada Berlinskog zida), fokusirajući se na grupu dezorijentisanih tinejdžera i njihovu „istoriju” prijateljstva, izdaje, nade i iluzija, brutalnosti i nježnosti (scenarista je verni Drezenov saradnik Volfgang Kolhase). Iako ovakva vrsta filma spada u kategoriju već viđeno, Drezen svim poznatim stereotipima pridodaje zavidne doze svežine i originalnosti.

Uvjek svoja i originalna poljska rediteljka Malgožata Šumovska i sa novim filmom „Tijelo” zaslužuje aplauze. Opasno se igrajući sa strukturom filma – otvara ga i zatvara kao paradoksalnu crnu komediju (gotovo u maniru Roja Andersona), dok u središnjem delu orkestrira kao ozbiljnu psihološku dramu – Šumovska izlazi kao pobjednik. Njena filmska priča o policijskom inspektoru udovcu, njegovoj anoreksičnoj ćerki i psihologu Ani (usamljena žena, dobra Samarićanka, koja je nesrećno izgubila osmomesečnog sina), na fin, šarmantan i duhovit način govori o problemima ljudi da se suoče sa gubitkom voljenih osoba. Istražuje i dušu i tijelo. Iako se tokom filma često može čuti iskreni smijeh (rekla bih, isceliteljski), film Šumovske je u svojim dubinama prilično kompleksna meditacija o usamljenosti srca i sukoba između racionalnog i vejrovanja u natprirodne sile.

U specijalnom programu 65. Berlinala publiku je razgalio novi film Bila Kondona „Gospodin Holms”, sa maestralnim Ijanom Makelenom kao 93-godišnjim, legendarnim detektivom Šerlokom Holmsom u novoj akciji. Biće ovo bioskopski hit!

Paralelno sa beogradskom teče i berlinska premijera filma „Pedeset nijansi sive” britanske rediteljke Sem-Tejlor Džonson. I baš kao i u Beogradu i u Berlinu su sve karte rasprodate. Opšta je pomama za „sado-mazo provokacijom”, kako neki već nazivaju ovaj film nastao prema književnoj trilogiji „Pedeset nijansi” E. L. Džejms i avanturi, erotskim fantazijama i žudnji ljubavnog para – nedostižnog Kristijana Greja i neiskusne Anastazije Stil, koje u filmu tumače Džejmi Dornan i Dakota Džonson.

Izvor: Dubravka Lakić politika.rs

Leave a Reply