Ovo je najskuplja hrana na svijetu. Da li opravdava svoju cijenu?

Foto: blog.icelotto.com

Evo koje su to namirnice i šta ih čini tako skupim.
 
Beluga kavijar

Foto: caviarexpress.com

Beluga kavijar je zvanično najskuplja namirnica na svijetu. Jedna konzerva košta skoro 38 hiljada američkih dolara. Beluga kavijar se sastoji se od ikre beluga jesetre zvana Huso Huso, koja se može naći isključivo u Kaspijskom moru. Ovoj vrsti jesetre je potrebno čak 20 godina da dostigne zrelost, a njena ikra spada u najkrupniju od svih koje se koriste za kavijar. Ikra je obično crne boje.
I način serviranja ovog kavijara je luksuzan. Služi se na komadićima tosta uz specijalne kašike koje nisu proizvedene od neke vrste metala, jer postoji opasnost da metalna kašika utiče loše na ukus. Najčešće su to kašike napravljene od sedefa ili kosti.
 
Kopi luwak

Foto: shawnhesketh.com

Ova kafa najskuplja je kafa na svijetu. Za kilogram je potrebno izdvojiti preko 1000 dolara. Potiče sa Sumatre, a naziv je dobila po sisarima koji se zovu “Luwak” koji žive na drveću i jedu crvene, zrele plodove kafe. Ove životinjice važne su za proizvodnju ove kafe, jer kafa kakvu vidimo na slici dobija se iz njihovog izmeta.
Ove životinje nalik divljoj mački jedu cijele plodove, sa sve sjemenkama kafe, koje nakon toga prolaze kroz njihov digestivni trakt gde prolaze kroz hemijske procese i fermentaciju.
U stomaku Luwaka, želudačni sokovi uklanjaju oštre ivice i dio kofeina i proteina, koji kafu čine gorkom, nakon čega u izmetu izbacuju zelenkasta zrna kafe. Nakon što se dobro očiste i osuše na suncu, prže se kao svaka druga kafa. Oni koji su je probali kažu da ukus liči na čokoladu i karamelu.
 
Šafran

Foto: herbalteasonline.com

Tokom srednjeg vijeka šafran se često koristio kao začin u plemićkim kućama: kada bi u nekoj kući začinili jelo šafranom, bilo je jasno da je riječ o imućnoj porodici. Od tada do danas nije se mnogo promijenilo. Šafran je i danas privilegija za one sa malo dubljim džepom.
Najskuplji začin u svijetu potiče od livadske biljke koja pripada porodici perunika. Dobija se iz vrška tučka cvjeta, intenzivno miriše i blago je gorkastog ukusa. Naziv je dobio po persijskoj reči za’faran, što znači „budi žut“. Za pola koligrama ovog začina potrebno je izdvojiti oko 500 evra, pa i više.
Jedan od razloga zbog kojih ovaj začin toliko košta je i to što se jako teško dobija. Za samo jedan kilogram ovog začina potrebno je ubrati između 110 i 170 hiljada cvjetova šafrana. To nije sve: Šafran se može brati samo jednom godišnje u toku cvetanja, u razdoblju od 2 nedjelje. Najveći proizvođači su Španija i Iran, sa preko 80% svjetske proizvodnje, dok se manje količine proizvode u Turskoj i Indiji.
 
Crni tartuf

Foto: comune.canelli.at.it

Kraljevska pečurka, kako nazivaju tartuf, veoma je rijetka, pa je to i jedan od razloga zbog kojeg se prodaju po 5.000 evra po kilogramu. Mišljenje su podijeljena oko toga da li su tartufi hrana ili začin.
Imaju veoma karakterističan miris i važe za veoma jak afrodizijak. To su nedavno dokazali i italijanski naučnici koji su potvrdili da tartuf sadrži feromone, hemijsku supstancu koja se nalazi u ljudskom tijelu, a koja podstiče seksualnu aktivnost.
Pored izuzetnog ukusa, tartufi su čuveni i po svojim lekovitim svojstvima i sadrže čak 22 aminokiseline. Poznati su i kao „hrana za mozak“, jer obnavljaju sive ćelije i na taj način poboljšavaju sposobnosti učenja, pamćenja, koncentracije i mentalne izdržljivosti.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply