Depardje na spisku „opasnih umjetnika“

Foto: telegraph.co.uk

Ukrajinsko Ministarstvo kulture objavilo je listu sa imenima 13 „proruskih glumaca i pjevača“ i francuskog glumca Žerara Depardjea, koji predstavljaju „prijetnju za nacionalnu bezbjednost“ Ukrajine i čiji će nastupi biti zabranjeni za emitovanje na TV, radiju i u bioskopima, javile su agencije.

„Crnu listu“ Ministarstvu je predala Služba bezbjednosti Ukrajine, prenijela je agencija Ukrinform.

Na spisku su, pored Depardjea, Vladimir Kučerenko, Jegor Holmogorov, Mihail Hazin, Oleg Gazmanov, Josif Kobzon, Valerija Perfilova, Josif Prigožin, Sergej Bezrukov, Mihail Bojarski, Nikolaj Rastorgujev, Ivan Ohlobistin, Mihail Porečenkov i Grigorij Leps.

Portparolka Ministarstva Darina Gluščenko rekla je Frans presu da su pjesme izvođača sa liste zabranjene za emitovanje, a da će dozvole za emitovanje filmova u kojima glumi neko sa liste uskoro biti povučene.

Francuska agencija podsjeća da je Deparđe ruski državljanin od 2013. godine i da mu je u julu Ukrajina već zabranila ulazak u tu zemlju na pet godina.

Glumac je Francusku napustio iz protesta zbog predloženog poreza na bogatstvo, a prebivalište je uzeo u Belgiji.

AFP navodi da je Deparđeov „uspjeh posljednjih godina u opadanju, ali da njegovi filmovi ostaju popularni u bivšim sovjetskim državama i u Ukrajini je dobro poznat“.

RIA Novosti navodi da su ranije ukrajinske vlasti odlučile da zabrane ulazak u zemlju za 14 kulturnih radnika iz Rusije, koji su podržali stupanje Krima u sastav Rusije, kao i onima koji su izrazili podršku pobunjenicima u Donjecku i Lugansku.

Pored toga, ekspertska komisija pri državnoj agenciji za ukrajinske bioskope, zabranila je prikazivanje desetina filmova i serija sa ruskim glumcima koji su, između ostalog, posjetili Donjecki basen.

Izvor: mondo.rs, Tanjug

Leave a Reply