Očajnica

Preparati na bazi ove ljekovite trave stimulišu izbacivanje toksina i ostalih otrovnih materija iz organizma, otklanjaju upale i poboljšavaju funkcije oslabljenih organa, a naročito su efikasni u liječenju ženskih boljki

Foto: wikimedia.org

Očajnica moćni čistač organizma, gorkog je ukusa, podstiče izlučivanje šlajma, eliminiše crijevne parazite, topi kamenje u žučnoj kesi, oslobađa jetru od toksina i uklanja ciste i miome.
Očajnica je trajna zeljasta biljka gorkog ukusa koja raste u visinu do 60cm. Ima vretenast korijen, uspravnu i dlakavu stabljiku, zeleno srebrnaste listove prekrivene dlakama i sitne bijele cvjetove. Intezivnog je mirisa nalik mošusu i oporog ukusa, a raste po planinskim padinama, na kamenitom zemljištu i uz puteve. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se nadzemni djelovi, koji se sakupljaju za vrijeme cvjetanja od jula do septembra. Očajnica obiluje gorkim taninima, a sadrži pektin i vosak, smole i marubinske kisjeline, zbog čega posjeduje višestruka ljekovita svojstva. Preparati na bazi ove ljekovite trave stimulišu izbacivanje toksina i ostalih otrovnih materija iz organizma, otklanjaju upale i poboljšavaju funkcije oslabljenih organa, a naročito su efikasni u liječenju ženskih boljki.

Foto: wikimedia.org

Respiratorni sistem

Topao čaj od očajnice podstiče izbacivanje šlajma i smiruje uporan kašalj, dok sirup od ove biljke pomaže u liječenju upale pluća, bronhitisa i tuberkuloze.

Organi za varenje

Zaslađen čaj od očajnice pospješuje varenje, olakšava pražnjenje crijeva i otklanja nadutost, a vino od gorke trave eliminiše crijevne parazite, zaustavlja proliv i povraćanje.

Žučna kesa

Očajnica širi kanale žučne kese, topi kamenje i podstiče izlučivanje žuči.

Urinarni trakt

Čaj od ove biljke djeluje antimikrobno i diuretički, podstiče izbacivanje bjelančevina, bakterija, pijeska i kamenca iz mokraćnih kanala.

Foto: wikimedia.org

Koža

Mast od očajnice djeluje antibakterijski pa dezinfikuje rane i eliminiše mitesere, bubuljice i čireve.

Reproduktivni organi

Tinktura od očajnice liječi neprohodne jajovode, uklanja ciste i miome, stimuliše funkciju reproduktivnih organa i pomaže u borbi protiv neplodnosti.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply