Na sunce sa faktorom 30

Foto: slate.com

Nijedna krema za zaštitu od sunca ne može u potpunosti da sačuva kožu od štetnih efekata prekomernog sunčanja: opekotina, starenja i različitih malignih oboljenja. SP faktor je pokazatelj zaštite samo od opekotina, ali ne i od upijanja (apsorpcije) ultraviolentnog (UV) zračenja.

Tako, krema sa SPF 30 štiti duplo duže od opekotina nego krema sa faktorom 15. Ali, kada se poredi apsorpcija UV zraka, ova linearna veza ne postoji: proizvod sa SPF 15 apsorbuje 93 odsto zračenja, sa SPf 30 – 97 odsto. Ni kreme sa faktorom 50 i više ne povećavaju bitno ovaj efekat.

Zbog toga je, kažu stručnjaci, važno izabrati kremu koja i pored odgovarajućeg SPF faktora ima i oznaku da štiti od UV zračenja. Prema riječima Suzane Miljković, magistra farmacije, pri izboru kreme za sunčanje treba izabrati kremu koja ima zaštitni SPF faktor najmanje 30:

– Postoje dvije grupe supstanci u kremama, hemijski i fizički filteri, koji sprečavaju štetno djelovanje UV zračenja. Hemijski filteri stupaju u reakciju sa UV zračenjem i njegovu energiju transformišu u manje opasno toplotno zračenje, pri čemu se i sami mijenjaju, zbog čega potencijalno predstavljaju rizik za iritaciju kože.

Upravo zato, ove supstance se temeljno ispituju i kontrolišu za upotrebu u preparatima za zaštitu od sunca. Drugu grupu, kaže naša sagovornica, čine tzv. mehanički ili fizički filteri, koji kao mala ogledala odbijaju zračenje sa površine kože.

– U ovom procesu nema nikakve hemijske reakcije, zbog čega se oni smatraju bezbjednim i preporučuju se za zaštitu posebno osetljive, dječje kože – objašnjava magistar Miljković. – Od mehaničkih filtera najzastupljeniji su pigmenti (koriste se u dekorativnoj kozmetici, industriji boja) titan-dioksid i cink-oksid, koji se inače, već vekovima koriste u dermokozmetičkim i kozmetičkim preparatima bez ikakvih poznatih neželjenih efekata.

Savremeni preparati za zaštitu od sunca posljednjih decenija sadrže ove supstance u obliku finih nanočestica, milion puta manjih od zrna peska. Tako sitne čestice daju odličnu zaštitu od sunca, lako se mažu i ne ostavljaju bijele tragove na površini kože.

– Korišćenje krema treba prilagoditi tipu kože, na primjer osobe koje imaju svijetlu kožu koja lako gori, a nikada ne tamne, i nisu pripremljene za duži boravak na suncu, na početku treba da koriste kreme sa SPF 50 i više – kaže Suzana Miljković.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply