Šta se dešava čovjeku koji padne u crnu rupu?

Foto: space.com

Ovako Bi-Bi-Si započinje priču o posljedicama pada u crnu rupu iz koje prenosimo najvažnije djelove:

Možda biste očekivali da budete smrvljeni ili raskomadani. Ali, realnost je još čudnija. U trenu u kojem biste stupili u crnu rupu, realnost bi se podijelila na dva dijela. U jednom biste bili trenutno spaljeni, a u drugom biste upali u crnu rupu potpuno nepovrijeđeni.

Crna rupa je mjesto u kojem pucaju zakoni fizike kakve mi poznajemo. Ajnštajn nas je učio da gravitacija mijenja sam svemir kriveći ga. Dakle, kada se nađe predmet dovoljne gustine, prostorno-vremenski kontinuum može da postane toliko promijenjen da se uvija oko samog sebe, kopajući rupu kroz samu realnost.

Foto: huffpost.com

Ogromna zvezda kojoj ponestaje energije može da proizvede takvu ekstremnu gustinu koja je potrebna za stvaranje tako deformisanog sveta. Kako ga pritiska sopstvena težina i povija se unatrag, prostorno-vremenski kontinuum se povlači za njim. Gravitaciono polje postaje toliko snažno da ni svjetlost ne može da pobjegne, čineći oblast u kojoj je zvezda nekada bila duboko tamnom – crnom rupom.

Približite se konačnom horizontu i – nema vam povratka

Posljednja granica rupe je konačni horizont, tačka u kojoj se gravitaciona sila suočava sa naporima svetlosti da joj pobjegne. Približite se tome i nema vam povratka. Konačni horizont gori od energije. Kvantni efekti na rubu stvaraju struje vrelih čestica koje u zracima putuju natrag u svemir.

Foto: instructables.com

Ovo je takozvana Hokingova radijacija, nazvana po fizičaru Stivenu Hokingu, koji ju je predvidio. Ako ima dovoljno vremena, crna rupa će izračiti svoju masu i nestati. Što dublje idete u crnu rupu, svemir postaje još više savijen, sve dok u samom centru ne postane beskrajno savijen.

Ovo je jedinstvenost (singularity). Prostor i vrijeme prestaju da bude razumske kategorije i zakoni fizike kakve poznajemo, a za koje su sve potrebni prostor i vrijeme, više nisu primjenjivi. Šta se tada dešava, niko ne zna. Drugi univerzum? Zaborav? Oblivion? Kraj police sa knjigama? To je misterija.

Izvor: svetzanimljivosti.com, blic.rs

Leave a Reply