XVIII Barski ljetopis

Foto: diamondtravelguide.com

XVIII Barski ljetopis održaće se od 14. jula do 21. avgusta, pri čemu će posjetioci imati priliku da tokom 39 festivalskih dana uživaju u 59 zvaničnih i nekoliko pratećih programa. Generalni pokrovitelji manifestacije u Baru su Opština Bar i Ministarstvo kulture.

,,Najveći muzički događaj na Ljetopisu biće upriličen 22. jula u Dvorcu kralja Nikole, a radi se o koncertu slavnog američkog pijaniste Vladimira Viarda. Predstavićemo izvođače na najpopularnijim instrumentima, u svim formama, a biće izvedena i ‘Spičanska svadba”, rekao je selektor muzičkog dijela Festivala, Vladimir Domazetović.

Upravnik Zavičajnog muzeja Vladislav Kasalica najavio je izložbu majstora enformela Fila Filipovića, koja će se održati u saradnji sa Narodnim muzejom i izložbu crteža Danila Kiša povodom 80 godina od rođenja ovog pisca.

Prva velika izložba podvodne arheologije povodom stogodišnjice potapanja francuske kontratorpiljerke ,,Dag” biće, kako je najavljeno, upriličena u barskom akvatorijumu.

,,U saradnji sa ambasadom Francuske u Podgorici, Francuskim kulturnim centrom, NVO ‘Skuba pres’ i ‘Svet ronjenja’, te roniocem i antikvarom Slobodanom Lekićem ova postavka će prikazati oko 150 artefakata i biti omaž francuskoj vojsci za pomoć narodu i vojsci Crne Gore u prve dvije godine Velikog rata”, rekli su u organizaciji Festivala.

U okviru filmskog dijela, u saradnji selektora filmskog programa Nikice Vuksanovića i Ambasade Turske, sredinom avgusta, biće organizovana četvorodnevna revija turskog filma, među kojima je i nagrađivani kratki igrani film ,,Kad bi ovce bile roze”.

Kada je u pitanju književni program, selektorka Mila Čordašević najavila je nastavak radionice ,,Pasaži iz Bara”, zatim promociju monografije o istoriji crnogorske pop kulture i svijeta savremene televizije i promociju izdanja KCB ,,Od beznađa do nade” autora Branke Bogavac.

,,Teatarski dio Ljetopisa otvara pozorište iz Kolašina, a potom slijede žanrovski raznovrsne predstave ansambala iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore”, najavio je Dragiša Simović, selektor pozorišnog programa.

Bojana Obradović

Leave a Reply