Milogled

Foto: zenstvena.com

Od maja do jula šume, kamenite i neprohodne terene, krase lijepi bijeli cvjetovi milogleda (Sanicula europaea). Narod ga zove još i jasenjak ili zdravčica, a od davnina se zna za njegova ljekovita svojstva. Antički narodi su ovu biljku smatrali lijekom za sve boljke, pa je dobila naziv sanicula, od grčke reijči sanare (izlečiti).

U proljeće i početkom jeseni se vadi korijen, čisti se od zemlje i nadzemnih djelova, pere i suši na promaji. Za kilogram suvog korijena potrebno je oko četiri kilograma svježeg. Stabljika se bere prije cvjetanja, suši na toplom mjestu i u hladu, da ne bi izgubila boju.

Ljekovitim ga čine alantoin, eterična ulja, gorke i mineralne materije, tanini i taninske kiseline, saponini, kao i drugi korisni sastojci. Svježa biljka zaustavlja krvarenje, spušta temperaturu i čisti rane. Dovoljno je samo da se malo izgnječi i previje na problematično mjesto. Na ovaj način uklanja i upale, a rana brže zarasta.

Čaj od svježeg milogleda, čisti pluća, želudac i crijeva. Pomaže i kod unutrašnjeg krvarenja, kod pucanja čira. Koristi se i za ispiranje upaljenog grla i u vidu obloge ubrzava zaceljivanje rana i promjena na koži. Kada se cijela biljka skuva, sa korijenom, pomaže kod gihta, tako što se prave obloge i drže 25 do 30 minuta tokom šest dana.

Foto: herbateka.eu

Svježe iscijeđen sok zaustavlja krvarenja. Uzima se supena kašika pomiješana sa malo vode ili čaja. Takođe, tri do četiri kašičice soka djeluju kao diuretik, pomažu izbacivanju štetnih materija, čiste organizam i jačaju ga.

Zdravčica se preporučuje i kod dijareje, kao i podsticanja apetita kada se uzima četvrtina kašičice suvog, izdrobljenog lišća, dva do tri puta dnevno. Djelotvorna je i u liječenju žutice, izlučivanju sekreta iz pluća, upale materice.

Ipak, ne preporučuje se ni u jednom obliku trudnicama i osobama koje boluju od angine pektoris, skleroze i imaju bubrežne tegobe.

Čaj i sirup

Čaj se pravi kada se tri kašike isitnjenog korena potope u 1/2 l ključale vode. Sadržaj se ostavi u poklopljenoj posudi oko 30 minuta, pa procijedi. U toku dana pije se tri, četiri puta, prije jela. Može da se doda kašičica meda. Djelotvorniji je ako se biljka prije kuvanja potopi u hladnu vodu 12 do 16 sati, pa u toj vodi kuva pet minuta, po želji može da se doda med. Ako se spremaju čajne obloge, kuvanje bi trebalo da traje 15, 20 minuta.

Sirup se priprema tako što se pomiješa 20 g osušenog i usitnjenog korijena sa 1 dl 50% alkohola. Prije korišćenja sadržaj bi trebalo razblažiti sa vodom u mjeri 1:4 ili 1:5. Ova tinktura je naročito djelotvorna za ispiranje rana.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply