Ekipa mladih raketnih modelara

Foto: ytimg.com

Mali Bane sa drugarima stoji ispred samoposluge. Gledaju kroz izlog i nešto se domundjavaju, objašnjavaju i prepiru. Sreda je, a u subotu učestvuju na mitingu. Oni su ekipa raketnih modelara, ili kako se to već zove. Prave one makete aviona koje lete i daljinski njima upravljaju sa zemlje.

Sa zemlje se upravlja kuda će avion da leti i kako će da sleti. Ali, kod sletanja postoji jedan tehnički problem. Oni mogu da upravljaju njime i da ga navedu da se prizemlji, ali usporavanje je problem, jer peraja na krilima aviona tokom zaustavljanja moraju da budu skoro pod pravim uglom u odnosu na pravac kretanja. Što znači, da trpe jako veliki nalet vazduha, jer upravo time se i postiže usporavanje i zaustavljanje.

Tu je problem. U tom malom aviončiću su baterije od samo jedan i po volt, a avion da bi bio dobar mora da bude lagan i zato je skoro nemoguće u njega ugraditi neki dovoljno jak elektromotor ili elektromagnet koji će da drži ta peraja u položaju koji omogućava usporavanje i prkosi strujanju vazduha.

Problem su klinci rešili pomoću jedne obične opruge. Oni na daljinskom upravljaču imaju taster kojim aktiviraju varničenje na dve elektrode koje su ugradili u aviončić. Izmedju elektroda je tanka gumena nit, koja kada počne varničenje biva spaljena.

Ta gumena nit drži jedan mali klip, a kada gumena nit pukne, onda klip ispadne i opruga svom silinom povuče peraja na krilima na dole i – avion tako usporava.

Ali, ima još jedan problem. Ta gumena nit se pravi od kondoma. Zato što je od svih pristupačnih materijala samo guma kondoma odgovarajuće strukture, jer je i dovoljno jaka da drži klip, a takodje je i dovoljno osetljiva, pouzdano i brzo reaguje, i spali se u kontaktu sa varnicom.

Oni kupe kondome, makazama ih iseckaju na froncle i mirni su godinu dana sa tim zalihama gumenih niti.

Medjutim, potrošili su zalihe i sad tu stoje, izvlače slamku i namagarče najmladjeg, bucmastog Baneta da udje i kupi higijenske gumice za sve pare. Kad već kupuju, da kupe što više da bi bili mirni što duže, jer svaki put se natežu i svadjaju ko će da bude žrtva da udje u samoposlugu.

I ulazi mali Bane. Iza njega, kroz prozor se vidi družina, priljubili noseve na staklo i kibicuju unutra Baneta šta radi i kako se pati.

– Dobar dan…

– Ćao Bane, lutko moja, reci šta ti treba…

– …

– Kaži Bane?…

– Dajte mi jedne Najlepše želje…

– Izvoli…

– … (uf…)

– Kaži Bane!…

– Dajte mi i jednu Jafu…

– Još nešto?…

– …

– Bane!!!…

– Dajte mi i najveće pakovanje kondoma.

– Branislave? Šta će tebi kondomi?!…

– Ma nije za mene!… To je za nas, za celu ekipu.

– Branislave, pa celo pakovanje?! Najveće pakovanje???

– Ma, teta Ljiljo, ne mogu sad da Vam objašnjavam, joj, imamo u subotu neko takmičenje, i…

I – teta Ljilja je onda pala u nesvest…

Izvor: inter-caffe.com

Leave a Reply