Majčina dušica – Thymus serpyllum

Ova biljka pripada porodici usnatica. Ima ista svojstva kao i timijan, mada su kod timijana nešto izraženija. Srodna je i sa majoranom, origanom, bosiljkom, pitomom nanom, ruzmarinom i žalfijom. Postoji na stotine vrsta ove ljekovite biljke, te je njihova aroma u nekim slučajevima vrlo različita

Foto: havehest.files.wordpress.com

Stručnjaci tvrde da se čaj od majčine dušice nikad ne kuva u otvorenoj posudi, jer ova biljka sadrži lako isparive ljekovite sastojke koji se kuvanjem u otvorenom sudu gube.

ONIMA koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovnu stolicu ili imaju reumatsk bolove često se kao pravi spas nudi majčina dušica. Ova dragocjena biljka koristi se i kao začin jelima i kao konzervans, jer ima jako antiseptičko dejstvo. Stoga ne čudi što je omiljena u narodnoj medicini, a cijenjena je i kao medonosna vrsta.

U tradicionalnoj, odnosno narodnoj medicini ona se koristila, kao i danas, interno u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, ali i poremećaj rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova, za bolje varenje i iskašljavanje.

Za spoljašnju upotrebu, majčina dušica se koristi kao dodatak vodi za kupanje u slučaju zatvorenih disajnih puteva ili reumatskih poremećaja. Ukoliko nije drugačije propisano, prosječna dnevna doza, kad se primjenjuje interno, je 4 do 6 grama. Kontraindikacije, interakcije sa lijekovima i druga neželjena dejstva zasada nisu poznate.

Za pripremu dobrog čaja potrebna je kašika majčine dušice, koja se prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i poslije pola sata procijedi, zasladi medom i pije tri do četiri puta dnevno po jedna šolja. Majčinom dušicom se takođe može inhalirati što će daje još bolje efekte u terapiji obolelih disajnih puteva.

Foto: wikimedia.org

Čuveni akademik Jovan Tucakov u knjizi „Liječenje biljem“ napominje da treba poštovati pravila branja, sušenja i čuvanja. On ističe da je treba brati oko podneva, kada nema rose, po lijepom vremenu. Nikako je ne treba čupati već nožem ili makazama odsjecati, i to gornju polovinu biljke. Ne smije se nabijati u vreće, nego je treba pažljivo stavljati u korpe. Suši se u hladu, na promaji u tankom sloju.

Ali, najbolje je ako se suši u zagrijanoj sušnici, jer sušenje kraće traje, ali pri tome temperatura ne smije da bude veća od 40 stepeni. Osušenu biljku najbolje je čuvati u jačoj papirnoj ambalaži.

Recepti

Rakija

Za masažu cijelog tela, protiv stresa, ali i za bolju potenciju koristi se rakija od majčine dušice. U litar rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodaje se 100 do 200 g suvih cvijetova ili duplo manje svježih. Ostavi se da odstoji 30 dana, procijedi se i koristi za masiranje bolnih mjesta na tjelu. Rakija se može i piti – po pola kašike ujutru na prazan stomak.

Losion za kosu

U litar hladne vode stavite po 20g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mješavinu bilja ostavite da odstoji tri sata u hladnoj vodi, pa je zatim zagrijte do temperature od 80 stepeni, procjedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu. Ovaj losion koristite jednom dnevno za masažu korijna kose. Spoj ove tri biljke uništava mikrobe koji napadaju kožu glave, izazivajući perutanje.

Za bolje varenje

Pomješati jednake dijelove kamilice, pitome nane, matičnjaka, očajnice i majčine dušice. Punu kašiku ove mješavine preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko jedan sat, a nekada i dva sata ukoliko se želi jači ljekovitiji čaj. Procijeđen čaj piti prije jela, a zaslađen medom posle.

Lakše iskašljavanje

Pomiješati po 20g miloduha, nane, majčine dušice, podbjela i lista crnog sljeza. Jednu kašiku ove smješe popariti sa 2dl ključale vode, poklopiti. Kada se smlači, procijediti i toplo popiti. Ovo ponavljati četiri do pet puta dnevno, a čaj se može zasladiti medom.

Dišem kao čovjek novi
Lakši su mi sada snovi
Veselo mi jutros, ozareno lice
Umiveno sa malo malo dušice

Priredio: G. M. P.
Izvor: novosti.rs

Leave a Reply