Nedovoljno istraženi djelovi Zemlje?

Foto: wbdaily.com

Neki naučnici, čak, smatraju da ne treba da žurimo sa proučavanjem ovih predjela, jer bi se mogao obistiniti scenario iz horor filmova, u kojima se rijetki virusi na koje nemamo imunitet prošire širom svijeta i ugroze opstanak čovječanstva.

Okean

Foto: wikimedia.org

Okeani zauzimaju oko 70 procenata zemljine površine, regulišu klimu, i samim tim, podržavaju cio život na Zemlji. Procjenjuje se da oko 90% okeana nije istraženo. Naročito je to slučaj sa velikim dubinama gdje žive jedinstveni organizmi za koje čovjek može samo da pretpostavi kako izgledaju.

Pećine

Foto: kako.hr

U svijetu postoji veliki broj pećina koje su neotkrivene i neistražene. Zbog nepristupačnog terena mnoge pećine je nemoguće istražiti i ne može se ni pretpostaviti koliko su duboke. Smatra se da one predstavljaju dom jedinstevnim eko-sistemima koji su za sada sakriveni od očiju naučnika.

Djelovi Sibira

Foto: giantbomb.com

Nekim djelovima Sibira je moguće pristupiti samo helikopterom. Naučnici ovih dana preduzimaju velike napore kako bi ispitali sve djelove ovog neprocjenjivog bogatstva prirode.

Tepui predjeli u Južnoj Americi

Foto: wikimedia.org

Tepui predjeli u južno-američkim planinama predstavljaju nenastanjene predjele koji su malo više izdignuti vrhovi planina. Oni nisu povezani sa ostalim predjelom i stoga predstavljaju male rezervate koji su uglavnom još nedovoljno ispitani.

Predeo okovan ledom

Foto: icestories.exploratorium.edu

Naučnici mogu samo da nagađaju šta se nalazi ispod debelih slojeva leda na Grenlandu, Arktiku i Antarktiku. Smatra se da i tu ima života koji potiče još od ledenog doba.

Izvor: daliznate.com

Leave a Reply