Kupina – Rubus fruticosus

Foto: coolinarika.net

Kupina je višegodišnja bilka koja raste kao bodljikav grm. Listovi su perasto dijeljeni, sastavljeni od 3-5 listića, po obodu su nazubljeni. Donja strana lista je svjetlija zbog mnogo dlaka. Duž glavnog nerva i lisne drške nalaze se bodlje. Cvjetovi su bijeli i ružičasti i na vrhu grančica obrazuju cvast. Plod je složen od mesnatih koštunica. Kad sazri, crne je boje i slatkog ukusa. Cvjeta početkom ljeta.

Raste svuda po šikarama, na neplodnom zemljištu, na rubovima šuma, pa i u samim šumama.

Upotrebljivi djelovi biljke. Za lijek se u proljeće i jesen skuplja korijen, mladi listovi i izdanci u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvjetanja, a plodovi kad su zeleni ili zreli.

Listovi sadrže tanine, flavonoide, organske kisjeline. Plodovi sadrže šećer, pektine, tanine, organske kiseline, karotin,vitamin C, vitamine grupe B, soli kalijuma.

Čaj od listova ili sok od bobica odlično djeluje protiv proliva (i krvavog). Pomaže kod krvarenja iz želuca, upale crijeva, bijelog pranja. Pročišćava krv, povoljno djeluje na kožne bolesti, osipe i lišaje. Liječi promuklost, kašalj, temperaturu, hemoroide i bolesne krajnike. Stucani listovi se stavljaju kao oblozi na rane, osip i potkožne čireve. Svježi plodovi, prerađeni ili stavljeni u rakiju, pomažu nervoznim ljudima da brže zaspu. Izvrsna su hrana za poboljšanje krvne slike.

Jedna kašika isjeckanog lišća sa izdancima kuva se 3 minuta u 2-3 decilitra vode i ostavi poklopljeno 10-15 minuta da stoji. Tada se ocijedi, zasladi medom i toplo pije više puta dnevno. Za grgljanje nije potrebno zasladiti .

Izvor: travarisrbije.com

Leave a Reply