Šta se dešava sa tijelom sat vremena nakon smrti

Foto: harisingh.com

Pročitajte ovih 8 fascinantnih činjenica:

1. Kosa i nokti izgledaju duže

To se zaista ne dešava, ali izgledaju kao da rastu. Naime, koža se isušuje pa se folikula i zanoktice smanjuju, zbog čega nokti i kosa izgledaju duže nego što su bili kada je čovjek bio živ.

2. Mišići su zategnuti

Adenozintrifosfat je metabolički proizvod mišićnih ćelija. Kada čovjek prestane da diše, ćelije zaustavljaju proizvodnju adenozintrifosfata, a mišići se ukoče. Nakon dan, dva mišići se potpuno opuštaju.

3. Moguća nezgoda

Kad čovjek umre, sfinkteri koji su zaduženi za kontrolu bešike i debelog crijeva opuštaju se.

4. Brišu se bore

Mišići gube napetost u trenutku kada čovjek umre, pa se brišu one linije koje svi mrzimo.

5. Moguće je ispuštanje glasa nakon smrti

Samo zato što je čovjek mrtav ne znači da ne postoji ostaci vazduha u plućima. Kada se pomjera telo, vazduh može doći do dušnika i može se čuti stenjanje ili uzdah.

6. Neki djelovi tela nastavljaju da žive

Čim prestane disanje i srce prestane da kuca, organi počnu da umiru. Međutim, sve ćelije ne umiru odmah. Kako bi se donirali organi kao što su srce ili pluća, nešto mora da diše za njih. Srčani zalisci su funkcionalni za transplantaciju čak 15 sati poslije posljednjeg daha.

7. Vaša koža postaje obojena

Zgušnjava se krv u tijelu a neki delovi kože postaju obojeni. Međutim, nakon 12 sati i duže koža postaje potpuno obezbojena.

8. Bakterije u stomaku rade

One bakterije koje pomažu u varenju, koriste novonastale prilike da uđu u krvotok, a krvne sudove koriste kao „autoput“ da putuju u sve djelove tijela. Zato postoji onaj „neprijatni mrtvački miris“.

Izvor: dnevne.rs Stil

Leave a Reply